PUBLICITAT

La Massana

A l’espera d’una Diada històrica de castells

Els minyons de Terrassa assoliran el repte de fer un castell de 9 per primera vegada al país

Per Victoria Gómez Pérez

Els castellers d’Andorra fan un 2 de 6 a Montserrat.
Els castellers d’Andorra fan un 2 de 6 a Montserrat. | CASTELLERS ANDORRA

Demà pot ser un gran dia per la colla de Castellers d’Andorra. I és que arriba una de les cites més importants del seu calendari: la Diada del Pirineus, que enguany se celebrarà a la plaça de les Fontetes de La Massana, un cop acabi l’etapa de la copa del món de BTT. Els castellers andorrans no estaran sols; els acompanyaran els minyons de Terrassa i la Colla Jove de Barcelona per assolir el repte d’alçar per primera vegada al Principat un castell de nou pisos, els denominats dins el gremi «de gamma alta». El president de la colla del país, Juli Peña, es mostra esperançat, tot i que la fita històrica la deixa pels més experiments terrassencs. «Nosaltres intentarem fer un castell de sis», reconeix. Tot i que el repte pugui semblar fàcil, no ho és gens tenint en compte que amb l’arribada de l’estiu els més petits de la colla andorrana desapareixen i Peña lamenta que funcionin a mig gas. «Tot i així serem 100 persones, perquè juguem a casa i la gent s’anima», explica Peña.


La colla creix

La colla va néixer el juny de 2014 com un experiment, «a veure què passava», a través de les xarxes socials i van començar a assajar al Parc Central d’Andorra la Vella «fins que el fred i la foscor» els va obligar a buscar un reemplaçament. Per votació popular es va triar que el color de la camisa fos el burdeus i el 27 de setembre, a la mateixa plaça de la Fontetes que els acollirà demà, van fer la primera actuació oficial. L’enxaneta, però, no lluïa la senyera sinó la bandera andorrana. Poc pensaven aleshores que aquells dos pilars de quatre simultanis precedirien a aparicions en diferents punts emblemàtics de Catalunya i que assolirien el repte de consolidar-se com a colla. Així i tot, el seu president considera que encara els queda camí per recórrer, ja que «fins que no portem, com a mínim, set anys actuant, no cantarem victòria». L’objectiu, mentrestant seguirà sent el mateix: gaudir fent castells i fer créixer l’interès i l’afició pel món casteller per a que a Andorra (com a país i totes les parròquies individualment) formi part del mapa casteller. 


De gira fins a finals d’any

Tot i que cada colla té el seu tarannà i la seva tècnica, els minyons de Terrassa són el referent per excel·lència i els andorrans volen fixar-se en ells per seguir millorant. «Nosaltres sabem quin són els nostres límits i a partir d’aquí, mica en mica, anem pujant», explica Peña. 

Tots els castellers estan il·lusionats i amb ganes de mostrar la seva evolució arreu del país i part de Catalunya. De la Massana, passaran per la festa major d’Andorra la Vella, la Seu, l’Aplec de la Sardana d’Encamp, Avinyó («el del costat de Manresa, que ningú vagi a França!», alerta el president) i també seran al concurs internacional de Tarragona, entre d’altres esdeveniments. El punt i final serà «amb la nostra Diada, el 17 de novembre», però abans, que ningú ho oblidi, tenen una cita demà: 500 castellers, entre andorrans i catalans, conviden a omplir la plaça, «ja que l’ocasió ho mereix», i prometen, si no l’esperat i històric castell de 9, un gran espectacle i molta diversió. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT