PUBLICITAT

Rubió

Museu a l'aire lliure per divulgar la geologia de l'Alt Pirineu

Els visitants hi podran veure una dotzena de pedres, la més antiga de fa 450 milions d'anys

Per El Periòdic

Dos visitants al Jardí de roques.
Dos visitants al Jardí de roques. | EL PERIÒDIC

La zona del port del Cantó, al Pallars Sobirà, és una àrea de gran riquesa geològica, atès que és una falla on s'intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit. Ara, per mostrar aquesta riquesa, al poble de Rubió, s'ha estrenat un jardí de roques amb una dotzena de pedres característiques del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El jardí s'estructura seguint l'escala geològica, de més antiga (540 milions d'anys) a més moderna (220 milions d'anys), amb un passeig conductor entre les diferents mostres. Entre les roques que hi ha destaca el mineral de ferro del bosc de Virós, a la Vall Ferrera. Es tracta d'una roca poc comuna i molt difícil de veure que s'utilitzava per a la producció de ferro. També destaca un gres; una roca d'una platja de sorra on es veuen totes les ondulacions de la sorra. En una fase posterior està previst construir un Centre de descoberta de Ciències de la Terra, en un edifici municipal a tocar del jardí de roques.
El Jardí de les roques està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. En poc més de 40 metres, el visitant pot fer un recorregut en la història de més de 300 milions d'anys a través de les pedres més emblemàtiques del Parc. La zona triada per ubicar el centre també és rica en ictites, és a dir, petjades fossilitzades de rèptils arcaics i de limúlids. Molt a prop també s'han localitzat fòssils d'arcosaures, un grup de rèptils que van aparèixer fa 250 milions d'anys. Es tracta d'unes restes úniques en el context europeu. El projecte, que es vol convertir en el punt d'informació del parc al seu accés més meridional, té l'objectiu de divulgar aquest patrimoni natural al públic general, segons l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevila.

Fondevila ha afegit que l'edifici actuarà com a centre d'acollida dels visitants, proporcionant informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del municipi de Soriguera. A més, el centre exposarà la història geològica dels Pirineus des de la seva formació, amb especial èmfasi en les anomenades ''terres roies'', resultat d'una de les etapes de la creació de la serralada, durant el Permià i el Triàsic. Les roques vermelles dominen el paisatge més proper i també estan presents a les construccions locals. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que aquest projecte respon a la voluntat del Parc de protegir els valors geològic d'aquest espai protegir. Garriga ha afegit que per poder-los protegir primer s'han de donar a conèixer. El color rogenc dels sediments del port del Cantó serveixen per deduir el clima de fa 250 milions d'anys, durant el Permià i el Triàsic inferior. Aquests sediments es van anar dipositant en una plana fluvial que en un principi rebia avingudes torrencials però posteriorment es convertí en un indret molt tranquil. El roi de les roques, formades per conglomerats, argiles, gresos i llims, és indicador d'un clima semiàrid durant la deposició dels materials, que va fer que aquests romanguessin per sobre del nivell freàtic i es van oxidar. El color roi el donen els òxids de ferro en forma d'hematites.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT