PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Medi Ambient rep 72 denúncies per danys de senglars des d’inicis d’any

Fins ara s’han capturat 79 animals i el cap d’àrea de Fauna admet que la població està en augment

Per Meritxell Prat

Un grup de caçadors arrosseguen un porc senglar després d’una batuda.
Un grup de caçadors arrosseguen un porc senglar després d’una batuda. | EL PERIÒDIC

Com a tota l’àrea del Pirineu, a Andorra la població de porcs senglars també va en augment. Ho admet el cap d’àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, Josep Maria Naudi que amb les dades a la mà també constata que el Ministeri de Medi Ambient cada any registra més denúncies per danys en zones de cultiu. Així, segons les dades facilitades pel ministeri, des d’inicis d’any fins al 25 de juny s’havien rebut 72 denúncies de danys provocats per senglars a tot el país. D’aquestes, 3 denúncies es van registrar al Vedat d’Enclar i 2 al Solà d’Andorra. La xifra va en consonància amb els dos anys anteriors i és que en tot el 2017 se’n van registrar 152 (16 al Vedat d’Enclar i 12 al Solà d’Andorra) i el 2016, 141 (33 al Vedat d’Enclar i 25 al Solà d’Andorra).

L’elevat nombre de denúncies també comporta que s’acabin autoritzant moltes més actuacions fora del període de caça habitual i que fins i tot s’ampliï la temporada de captures regulada al pla de caça. «No és només cosa d’Andorra, és a tot el Pirineu que la població està en augment. Per això de cara a la temporada que ve també s’ha decidit allargar-la un mes més» i anirà del 7 d’octubre al 31 de març, va detallar Naudi. Pel que fa al nombre d’actuacions autoritzades, durant l’anyse n’han fet 121, una xifra força elevada si es té en compte que el 2017 en va ser 193 i el 2016, 146. «Estem mirant de limitar  la població perquè està molt en auge. I en territoris propers, per exemple a Girona, ja es deixen caçar tot l’any pel mateix problema»,  va exposar.

Actuacions

De les actuacions autoritzades aquest any, nou van ser batudes administratives (es permet als caçadors fer una batuda després de rebre una denúncia), 78 van ser operacions dels propietaris dels terrenys afectats (en cas que siguin caçadors, els banders els autoritzen per matar els animals) i 35 les van dur a terme des del cos de banders perquè la situació ho requeria. Tota aquesta activitat ha comportat la captura, fins ara, de 79 porcs fers. 

Si es compara amb les xifres dels altres anys i veient que encara falten sis mesos per acabar l’any, tot fa pensar que el nombre d’animals capturats anirà a l’alça. Cal tenir present que durant el 2017 se’n van capturar 121 mentre que el 2016 només en van ser 85. Cal dir que  el nombre d’actuacions sol ser superior al nombre de denúncies perquè es comptabilitza cada vegada que surten els caçadors, i tal com va explicar Naudi, no és segur que a cada sortida es puguin captura els animals.

No autoritzades

D’altra banda, des de començament d’any no s’ha autoritzat actuar en sis ocasions. Aquesta situació es dona, segons el cap d’àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, quan algú presenta una denúncia molts mesos després d’haver-se produït els danys «i el porc potser ja no hi és». 

No es detecta cap altre cas de pestivirus entre la població d’isards

El ministeri de Medi Ambient no ha detectat fins ara cap altre cas de pestivirus entre la població d’isards. Josep Maria Naudi va indicar que la situació «s’està controlant, tant amb observacions dels animals que puguin presentar símptomes com amb un seguiment poblacional per  veure si els cabrits marquen alguna incidència o no». En aquest sentit va remarcar que la situació no és preocupant tot i que enguany s’hagin detectat sis casos mentre que la mitjana estava entre tres i quatre.

D’altra banda, el responsable de Fauna va explicar que durant aquest mes de juliol i fins a principis d’agost es farà el recompte d’isards en els vedats de caça i en terreny cinegètic comú per determinar si es podrà complir el pla de caça i fixar el nombre de captures que s’autoritzen.

Pel que fa al pla de caça del cabirol i el mufló, tal com ja es va anunciar s’han autoritzat més captures que l’any anterior. Aquest increment s’explica perquè amb els controls realitzats s’ha detectat un creixement del nombre d’animals. En el cas del mufló, però, també s’ha ampliat la temporada hàbil de caça. Abans es permetien captures entre l’octubre i el novembre i aquest any es podrà caçar fins al gener. «Volem ampliar l’efectivitat. Si haguéssim mantingut el mateix període, potser hauríem pogut augmentar més el nombre de captures autoritzades, però no ho hem fet perquè pensem que ampliant el període ens acostarem més al 100% d’efectivitat», va detallar. I és que un cop finalitzada la temporada, no sempre s’han capturat tots els animals permesos.

Cabirols i cérvols

En el cas dels cabirols, va manifestar que no hi ha risc d’excés de població i que «el que provem de fer amb els plans de caça que tenim establerts és mantenir la població dins d’una situació de creixement».

Pel que fa als cérvols, va indicar que és una animal que es comença instal·lar i «el que volem és limitar la seva extensió», per això no està sotmès al pla de caça. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT