La Massana

Avancini i Keller assoleixen la seva primera victòria a la Copa del Món

El brasiler i la suïssa s’imposen al ‘short track’, la prova que obria l’esdeveniment de Vallnord

Per Joan Josep Blasco

Henrique Avancini celebra la victòria només creuar la meta situada al Planell de la Caubella. | Vallnord

La Copa del Món del Món de la Massana compta amb els seus primers campions. I aquests s’estrenen al caixó més alt del podi en una prova del campionat. El brasiler Henrique Avancini i la suïssa Alessandra Keller es van adjudicar el short track, en la primera ocasió que l’estació de Pal de Vallnord acull la disciplina.

Els més destacats del rànquing de cross country van disputar la prova, consistent en donar vuit voltes a un circuit d’1’1 quilòmetres. En categoria masculina un grup de corredors van encapçalar la cursa. A mida que es completava la prova aquest va anar perdent unitats i a la darrera volta Avancini va augmentar el ritme que li va servir per creuar primer la línia d’arribada situada al Planell de la Caubella. Finalitzava amb un registre de 19.53 minuts. Aquesta és la seva primera victòria a la Copa del Món, i el primer triomf d’un brasiler al circuit mundial. «Estic molt content. Realment no m’ho esperava. He fet una bona carrera. Estic en bona forma i m’agrada molt competir en alçada. Aquest short track era dur. M’esperava fer-ho bé però guanyar ha estat tota una sorpresa», admetia Avancini, que demà prendrà part en el cross country. Vèncer a la primera cita li donarà forces extres: «Estic més preparat per al cross country. Però cada cursa és diferent i ara estic molt motivat». Segon va ser l’holandès Mathieu Van der Poel (19.54) i tercer l’italià Gerhard Kerschbaumer amb el mateix crono. Qui va quedar-se sense pujar al podi, tot i obtenir el mateix temps, va ser l’actual líder de la general, el suís Nino Schurter.

En femení, Keller també va estrenar el seu palmarès de victòries. L’helvètica va guanyar amb més autoritat. Finalitzava les set voltes al traçat amb un temps de 20.12. «És una bogeria, és increïble. És la meva primera victòria a la Copa del Món i no hi ha paraules per descriure el que sento ara mateix», assegurava la corredora suïssa, assenyalant que «la clau ha estat ser més ràpida i tenir més forces a les cames». Per darrere dues ciclistes van esprintar per la segona plaça. Finalment va ser per a la danesa Annika Langvad, seguida per l’hongaresa Barbara Benko. Totes dues signaven un temps de 20.21. La líder de la general en aquesta categoria també va ser quarta. La suïssa Jolanda Neff marcava 20.29.

Classificació general

Després de disputar-se les cinc primeres proves del calendari, Schurter encapçala el rànquing de short track amb un total de 1.205 punts. És la primera vegada que no puja al podi aquesta temporada. Fins arribar a la cita de Vallnord sumava dues victòries i el mateix nombre de segons llocs. Té un avantatge còmode respecte als seus principals perseguidors. Van der Poel és segon amb 920. El neerlandès està realizant una campanya excel·lent. Va imposar-se a l’anterior prova a Val di Sole el cap de setmana anterior, però és que a començament de mes va ser capaç de guanyar el Campionat d’Holanda de carretera, al que se li suma el que s’havia adjudicat anteriorment de ciclocròs. Tercer és el francès Maxime Marotte amb 771. La victòria a Pal li serveix a Avancini per pujar fins al quart lloc amb 711. Neff és la líder en fèmines amb 1.050. Segona és Langvad amb 1.023 i fins al tercer lloc escala Keller, amb 830.

Shaw i Atherton marquen a les classificatòries els millors cronos

Cap dels representants andorrans participaran avui a la prova de descens. El més ràpid dels rondes classificatòries va ser l’estatunidenc Luca Shaw, que marcava un crono de 4.09,363 minuts. El van seguir els britànics Danny Hart (4.11,926) i Laurie Greenland (4.11.932). L’únic representant andorrà en sènior, Guillem Casal, finalitzava a la 117a posició amb 5.08,786.