PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS considera que cal posar un topall als lloguers

El grup presenta una esmena a la totalitat contra la llei de l’habitatge

Sànchez, a l’esquerra, i López, a la dreta, ahir, a la roda de premsa.
Sànchez, a l’esquerra, i López, a la dreta, ahir, a la roda de premsa. | PS

El PS considera que «no té sentit» oferir reduccions fiscals a noves promocions d’edificis que es destinin a l’arrendament sense fixar un topall als preus dels lloguers o sense vincular aquestes quotes a índex com el salari mínim. Aquesta és una de les crítiques amb què els socialdemòcrates argumenten l’esmena a la totalitat que han presentat contra la llei òmnibus de l’habitatge, impulsada per DA. Pere López, president de la formació, va qualificar de «mesquina» i «despiatada» la llei tramitada, per «voler jugar amb el patiment de les persones». 

Entre les mesures que proposa l’Executiu es troba la creació d’una taxa que gravarà els pisos buits. «És una taxa voluntària que té 1.000 vies d’escapament», va recordar el conseller general. El text preveu que els pisos buits que estiguin en venda o anunciats en una immobiliària estiguin exempts de pagar el nou impost. Així, segons López, qualsevol podria lliurar-se de fer front al tribut posant a la venda un habitatge desocupat a un preu tant alt que ningú estaria disposat a comprar-lo. 

Registre de la propietat

«No és una llei que serveixi per solucionar el problema de l’habitatge», va afirmar López. El que proposa el PS és, sobretot, crear un registre de la propietat. Carles Sànchez, secretari d’organització de la formació, va subratllar la importància d’aquesta eina perquè «permetria tenir més control sobre la quantitat de pisos destinats al lloguer». Sànchez va voler remarcar que els alts preus dels lloguers i la manca d’habitatge per arrendar «no és un problema del mercat, sinó de l’accés al mercat». El socialdemòcrata va criticar que, actualment, els pisos no són assequibles per a la majoria de la població. «Aquesta llei és una oportunitat perduda», va sentenciar Sànchez, fent referència al fet que les mesures «no enfoquen el problema» ni van a l’arrel. El secretari d’organització també va mencionar el fenomen de gentrificació que està patint el centre d’Andorra, és a dir, que les capes amb menys ingressos s’estan substituint per capes amb més ingressos.  

D’altra banda, el PS considera que hi ha elements de la llei que poden comportar un increment de preus i, per tant, ser contraproduents, en referència a la possibilitat de facturar a part serveis o despeses comunitàries. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT