PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra i Espanya celebren 25 anys de relacions diplomàtiques

L’ambaixador destaca l’acompanyament espanyol en els reptes bilaterals, europeus i iberoamericans

Per Victoria Gómez Pérez

L'ambaixador espanyol i el cap de Govern, en el vestíbul del Consell General aquesta tarda.
L'ambaixador espanyol i el cap de Govern, en el vestíbul del Consell General aquesta tarda. | MARICEL BLANCH

Els governs d’Andorra i Espanya han publicat avui una declaració conjunta amb motiu de la celebració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre ambdós països. En el comunicat, els Estats destaquen la tradicional entesa i l’estreta cooperació en diversos àmbits, com ara la sanitat, el medi ambient, la seguretat o el transport. La declaració conjunta també remarca especialment la intensificació de la sòlida cooperació mantinguda fins ara en l’àmbit internacional, com demostra el suport d’Espanya al desenvolupament de les relacions entre Andorra i la Unió Europea i la contínua presència del Principat en l’espai iberoamericà. Tot plegat s’emmarca en el conjunt d’accions de celebracions que es van iniciar el passat 4 de juny amb un acte commemoratiu organitzat per l’ambaixada d’Andorra a Madrid, a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre, per inaugurar una mostra dels euros andorrans encunyats al país veí. Aquesta tarda, el vestíbul del Consell General ha acollit una altra inauguració amb l’exposició 25 anys de segells del Correu Espanyola Andorra, que ha comptat amb la participació del síndic general, Vicenç Mateu, el cap de Govern, Toni Martí, i l’ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio, entre altres personalitats i autoritats diplomàtiques.


Acompanyament espanyol

Montobbio va voler destacar l’evolució d’Andorra en els últims anys, sobretot en homologació econòmica internacional, i el seu procés d’obertura fiscal cap a la transparència. Segons l’ambaixador, l’acord d’associació a la Unió Europea serà «un punt de referència històrica» i en aquest sentit va remarcar el paper de «comprensió, explicació i acompanyament» que ha jugat Espanya: «Les transformacions són d’Andorra, però nosaltres tenim una responsabilitat especial com a ambaixadors residents», va dir. De cara al futur, Montobbio va plantejar nous reptes més enllà del triple horitzó bilateral, europeu i iberoamericà i va fer èmfasi en el desenvolupament de les relacions d'Estat a Estat (actualment «molt madures») i de societat a societat en tota la seva potencialitat, ja que segons va reconèixer «Andorra no es coneix igual en tot el territori espanyol». Com a assignatura institucional pendent, l’ambaixador va destacar la visita del Rei.

Al Rei d’Espanya, precisament, va agrair el cap de Govern la seva confiança i poder de decisió en la votació a favor d’Andorra per acollir la Cimera Iberoamericana el 2020. Tot i que Martí ja no estarà al cap de l’Executiu, va voler remarcar que serà un esdeveniment de màxima importància en el que «la veu d’Andorra se sentirà alt i fort en un continent que presenta moltes oportunitats». Quant al gran pes de l’economia espanyola al país, Martí el va qualificar de «positiu» però va desitjar que l’obertura econòmica aporti més sobirania.

 

Ubach i Borrell a Nova York

Amb motiu del Fòrum d’alt nivell sobre desenvolupament que tindrà lloc demà a Nova York, la titular d’Exteriors, Maria Ubach, es reunirà amb el nou ministre d’Afers Exteriors del govern espanyol, Josep Borrell. L’objectiu de la trobada és continuar impulsant la bona sintonia entre els dos països, tot i que per a Martí entre els temes més transcendents hi ha el GPS de l’Aeroport d'Andorra-La Seu o una millor coordinació amb el sistema educatiu espanyol. D’altra banda, Ubach presentarà a la ciutat dels gratacels l’informe voluntari en relació al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per a l’any 2030. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT