PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra referma el seu compromís pel desenvolupament sostenible

Ubach i Calvó presenten l’informe nacional voluntari i les mesures del Govern pel consum responsable

Per El Periòdic

Les ministres Ubach i Calvó a la seu de l'ONU de Nova York.
Les ministres Ubach i Calvó a la seu de l'ONU de Nova York. | SFGA

Andorra va presentar ahir a la tarda el seu Informe Nacional Voluntari sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’Ecosoc, a Nova York. Les ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Jaume Esteve, van exposar el compromís del país amb el desenvolupament sostenible i van remarcar la importància de la implicació de tota la societat en aquesta fita. La ministra Ubach va detallar algunes de les mesures que ha impulsat el Govern per implementar els ODS, com la decisió de vincular totes les ressolucions del Consell de Ministres als ODS per situar-los al centre de la política. A més, van explicar que s’ha fet difusió dels objectius a la societat, i també s’han revisat les prioritats sectorials de cooperació basant-se en els reptes a assolir. 
En el seu discurs, Ubach va posar de manifest que l’elaboració de l’informe nacional voluntari ha servit per acostar els ODS a la ciutadania, ja que s’ha fet amb la participació de la societat i del sector privat. En aquest sentit, la ministra va detallar que de les respostes de la població andorrana s’extreu que les preocupacions principals són la lluita contra el canvi climàtic, el consum i la producció responsables i la reducció de residus i promoció del reciclatge. 

 

Afavorir la participació

En l’informe nacional voluntari s’han analitzat amb detall vuit ODS: els relacionats amb el medi ambient i el 4, sobre educació. Per això, la ministra Calvó va exposar els resultats que s’han recollit i algunes de les accions més destacables que s’han dut a terme per impulsar-los. Així mateix va assegurar que les noves estratègies es definiran en funció dels ODS, i que es donarà prioritat a la gestió transversal que afavoreixi la participació pública. 
Calvó va manifestat l’especial satisfacció pels resultats obtinguts en l’ODS 6 (Aigua neta i sanejament), ja que el cent per cent de les aigües residuals estan connectades al clavegueram i tractades a les depuradores.

Pel que fa als objectius 7 i 13 (Energia neta i assequible i Acció climàtica), l’any 2015 es va crear l’Oficia de l’energia i el canvi climàtic amb l’objectiu de consolidar les polítiques energètiques nacionals necessàries per respondre als compromisos internacionals encapçalats per l’Acord de París. En aquest sentit, Calvó va remarcar que el nou model energètic que impulsa Andorra és més baix en carboni i més sostenible i eficient. Concretament, la ministra es va referir al projecte de llei d’impuls de la transició energètica que hi ha actualment a tràmit parlamentari i al Pla sectorial d’infraestructures energètiques que va aprovar el Govern i que identifica el potencial d’energies renovables del país.

Per a l’objectiu 11 (Ciutats i Comunitats sostenibles), la mobilitat elèctrica ha estat un dels eixos prioritaris del Govern, amb els ajuts del programa Engega, i el resultat és d’una qualitat de l’aire excel·lent o bona durant el 91% del temps. Calvó també va destacar els bons resultats recollits en relació amb l’ODS 12 (Consum i producció responsables), amb unes taxes de reciclatge properes al 50%, que situen Andorra al nivell dels països més avançats d’Europa. Igualment va parlar de l’ODS 15 (Vida dels ecosistemes terrestres), i va destacar que el 35% dels espais naturals del Principat són entorns de protecció.

Amb l’objectiu d’implicar al màxim la societat civil, el president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Jaume Esteve, també va participar en la presentació de l’informe exposant la tasca exemplar que es du a terme amb la cursa Font Blanca en l’àmbit de la sostenibilitat. Esteve va narrar que tot i que l’organització de les curses d’esquí de muntanya sempre han tingut poc impacte en el medi ambient, gràcies a la sensibilitat dels organitzadors, l’augment de la massificació ha portat a buscar mesures de foment de la sostenibilitat. Així, va indicar que en la cursa Font Blanca del 2016 ja es van iniciar accions en aquest sentit, i que els darrers dos anys s’han implementat diverses mesures capdavanteres com la compensació de la petjada de carboni, el projecte residus zero, el foment de la recollida selectiva i el reciclatge durant la cursa, o la formació i sensibilització dels voluntaris. 

 

Ecopartners

La FAM, com a responsable de la Comissió de Sostenibilitat de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya, ha elaborat, en base a les accions empeses, dos manuals de sostenibilitat que han estat recollits amb l’objectiu d’estendre les accions a tots els esdeveniments de la Copa del món i dels Campionats  internacionals. A més, el Govern també ha llançat un pla destinat a implicar tots els organitzadors d’esdeveniments esportius en la mateixa línia i contractar ecopartners. 

Andorra ha participat en la presentació del seu primer informe nacional voluntari que inclou la revisió dels 6 ODS establerts per les Nacions Unides per al 2018 més els ODS 4 Educació de qualitat i 13 Acció climàtica que ha triat el Govern per la importància particular que tenen per al Principat. Andorra es compromet a avaluar els altres ODS de cara a una propera avaluació nacional voluntària

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT