PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Treball investiga un possible cas d’explotació laboral

Tres colombians estarien treballant sense papers en una cafeteria de la Massana i jornades de fins a 16 hores

Per El Periòdic

Diverses persones fan cua per realitzar tràmits al Servei d’Immigració.
Diverses persones fan cua per realitzar tràmits al Servei d’Immigració. | Sergi Pérez

El Departament d’Inspecció de Treball ha obert una investigació per un possible cas d’explotació laboral en una cafeteria de la Massana després que el passat divendres la Policia rebés una denúncia anònima, segons va avançar ahir la Cadena SER i posteriorment va poder confirmar EL PERIÒDIC. Tal com van poder constatar els agents de la policia que van acudir a l’establiment el mateix divendres –acompanyats de diversos membres del departament–, hi hauria quatre treballadors sense papers per poder residir i treballar a Andorra, tres dels quals serien de nacionalitat colombiana. 

La investigació en curs ha de determinar si els fets són constitutius de delicte i cal judicialitzar el cas

Aquests tres van explicar que van acudir expressament al Principat per treballar guiats per la falsa promesa del propietari del negoci que els tramitaria els paper, que rebrien un salari de 1.200 euro al mes, que tindrien la residència pagada i que farien jornades de 12 hores i podrien gaudir d’un dia de descans a la setmana. Un cop aquí, però, la realitat que van trobar-se va ser completament diferent: un salari de 1.050 euros al mes, la residència en una habitació de l’habitatge de l’empresari, jornades laborals de fins a 16 hores, cap dia de festa a la setmana i, tot i que ells no n’estaven al cas, cap permís de treball. I serien aquests tres colombians qui haurien denunciat formalment l’empresari per explotació laboral i tràfic de persones. 

De tota manera, sembla ser que no es tracta de la primera vegada que el responsable de l’establiment hauria contractat treballadors de forma il·legal i els hauria explotat laboralment. En aquesta ocasió, a més, el propietari hauria demanat als colombians que no es relacionessin amb gent del país i els hauria tingut controlats a través de diversos sistemes de geolocalització per mòbil. Si s’arriben a confirmar tots aquests elements que ja han portat a l’obertura d’un expedient, l’empresari podria fer front a una multa d’uns quants milers d’euros. 

A l’espera dels resultats

Fonts del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior van confirmar l’inici de la investigació i van indicar que «els resultats permetran determinar si els fets són constitutius de delicte i, per tant, decidir si cal judicialitzar el cas». En referència a les persones colombianes afectades, les mateixes fonts van assegurar que «no estan en risc d’expulsió i que es troben bé».

PUBLICITAT
PUBLICITAT