PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Sitca lliura al comú la proposta d’allargar fins a l’any els beneficis de la maternitat

La mesura preveu que la mare o el pare puguin treballar en jornada reduïda

Per Lara Ribas

Albarado, Matarrodona i Fabregat en la trobada amb els mitjans d’ahir.
Albarado, Matarrodona i Fabregat en la trobada amb els mitjans d’ahir. | Maricel Blanch

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) ahir va presentar a la corporació la seva proposta de maternitat i paternitat que ja havia avançat en l’assemblea del passat mes de juny i que preveu allargar fins a l’any la possibilitat d’acollir-se a una jornada reduïda per retornar de forma gradual a la feina. «De moment es demana que després de l’aproximadament mig any reglamentari els següents sis mesos la mare o el pare puguin treballar només unes hores per tenir cura del nadó, però només estan retribuïdes les hores treballades; ja serà cosa d’una altra executiva que es vulgui cobrir tot el sou», va especificar la presidenta del Sitca, Emi Matarrodona.

Ara per ara, la CASS només cobreix els quatre mesos de baixa per maternitat i el període de lactància, que la mare pot comprimir i agafar just a continuació, de la mateixa manera que els quinze dies que pot sol·licitar el pare. Tot i així, tenen l’opció de demanar una excedència d’un any, que en cap cas està retribuïda. Per això el Sitca planteja allargar els beneficis fins a dotze mesos després del naixement del nadó i cobrant les hores treballades, una proposta avalada des d’UNICEF i que va tenir bona rebuda per part de la corporació. «Crec que s’acceptarà perquè pot anar bé a tothom», va manifestar Matarrodona. 

Noves incorporacions

El Sitca va aprofitar la trobada d’ahir amb els mitjans de comunicació per presentar públicament les dues afiliades que s’han incorporat a l’executiva després de la dimissió de la secretària i la tresorera ara fa gairebé un mes. Meritxell Pujol i Anna Bellera, que van abandonar per desavinences en la manera de procedir de la direcció en tot el conflicte del GAdA, seran rellevades per Teresa Albarado i Laura Fabregat. «La idea és formar un bon equip per poder tirar endavant tots els projectes», va destacar la presidenta. 

Matarrodona va aprofitar per recordar que des que es va constituir la nova junta quatre mesos enrere «el GAdA és el projecte més important i ja s’han fet alguns passos». Ara esperen la resposta del Tribunal Superior al recurs d’apel·lació que va interposar el comú de la capital per poder acabar d’avaluar les afectacions. També va avançar que el sindicat va al darrere del tema de les prejubilacions. De moment encara no han fet cap proposta formal, però hi estan treballant i creuen que la corporació vol estudiar el projecte més a fons.

El GAdA penja de la justícia

La presidenta del Sitca va recordar que la resolució del conflicte del GAdA «està en mans de la justícia» però que ja s’està treballant en l’avaluació de les afectacions. «Molta gent es va veure perjudicada amb la rebaixa del 10% en el sou que es va fer entre el 2008 i el 2009 », va aclarir Matarrodona. Segons el darrer recompte, hi hauria entre 150 i 170 persones afectades econòmicament, malgrat que tota la plantilla corporativa va patir aquella revalorització a la baixa, va insistir la presidenta. Pel que fa als pagaments, va anunciar que encara és «massa aviat» per donar una xifra, però va valorar positivament el treball conjunt amb el comú tot insistint que cal mirar de ser «valents i optimistes». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT