PUBLICITAT

Lleida

Ipcena culpa els ramaders del Pirineu dels atacs de l'ós

El líder de l'associació lleidatana acusa els pagesos de "posar la carn en safata" als plantígrads

Per El Periòdic

Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat.
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat. | CONSELL GENERAL D\'ARAN

L'entitat conservacionista Ipcena ha reiterat aquest dimecres al seu rebuig no només a que es replantegi la presència de l'ós bru al Pirineu, sinó també a que es retiri el conflictiu exemplar Goiat. L'associació lleidatana ha criticat l'anunci de la Generalitat d'iniciar gestions per retirar Goiat, perquè considera que el Govern català "no pot prendre aquesta decisió de manera unilateral".

El líder d'Ipcena, Joan Vàzquez, va més enllà en la seva defensa aferrissada de l'alliberament d'óssos i dóna la culpa dels atacs als mateixos ramaders que els pateixen. Concretament, Vázquez ha dit aque "la culpa dels atacs de l'ós és d'aquells que no compleixen la normativa" i "li posen la carn en safata". I justifica aquesta afirmació tot adduint que s'hauria de complir al peu de la lletra els punts del projecte Piroslife, que, segons assegura, exigeix "que els ramats vagin en grups, acompanyats de pastor i gossos de protecció i que es tanquin en pletes a les nits".

Vázquez, alhora, ha carregat contra el conseller de Territori, Damià Calvet, a qui acusa d'"irresponsable" i de "cedir a les pressions dels ramaders per interessos econòmics en detriment de la conservació de la natura", malgrat que la petició de retirada també l'han fet de manera unànime institucions com ara el Conselh Generau d'Aran i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Vázquez, en tot cas, hi afegeix que la retirada d'un ós "depèn també que ho aprovin altres països implicats, com França o Andorra".

Finalment, el grup ecologista nega "que Goiat sigui el responsable de tots els atacs de què se l'acusa", tot i que el GPS que porta incorporat així ho corrobora, i insisteix a dir que "si els ramaders complissin la normativa no hi hauria tants atacs". En aquest sentit, Vázquez posa com a exemple el cas de França, on afirma que enguany "només hi ha hagut un atac, mentre que a la Val d'Aran n'hi ha hagut 15". Justament pel que fa al vessant francès, l'any passat el Consell Departamental de l'Arieja va aprovar una moció en què exigeixen que es retiri tots els óssos del Pirineu, pels constants atacs que han patit els darrers anys. La mateixa petició que han fet ara els ramaders del Pirineu català i el sindicat Unió de Pagesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT