PUBLICITAT

Andorra La Vella

The Cloud, suspès

Andorra Telecom atura el projecte per la inviabilitat econòmica

Per Lara Ribas

Una imatge virtual de com s’havia projectat l’edifici del The Cloud, al bell mig de l’avinguda Meritxell.
Una imatge virtual de com s’havia projectat l’edifici del The Cloud, al bell mig de l’avinguda Meritxell. | ANDORRA TELECOM

El projecte de l’edifici The Cloud queda suspès després que cap de les propostes presentades per optar a la seva construcció s’ajusti al pressupost d’Andorra Telecom. El seu director general, Jordi Nadal,  va recordar que s’havien reservat 28,7 milions d’euros per a aquesta fase i va explicar que van emportar-se una sorpresa en obrir les quatre ofertes i veure que totes elles sobrepassaven de llarg –la més baixa, en 12 milions d’euros– l’import que havien previst. «El projecte queda suspès per un acte de responsabilitat», va subratllar Nadal en la roda de premsa posterior al consell d’administració que la parapública va celebrar de forma extraordinària a primera hora del matí per tractar la qüestió.  Una idea que posteriorment va reiterar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres: «És la nostra responsabilitat com a màxim gestor d’Andorra Telecom suspendre el projecte». 
 

Fins la propera setmana no es decidirà si es reprèn o es repensa

El pressupost global per a les quatre fases del projecte ascendia fins als 39,5 milions, una xifra assumible i que, en paraules del director general de la parapública, «feia rendible el projecte». Les dues desenvolupades fins al moment han representat una inversió de tres milions d’euros; per a la tercera, se n’havien destinat 27,8; i per a la quarta –els interiors–, cinc més. Tot i així, amb les ofertes rebudes per a la construcció de l’edifici el pressupost patiria una desviació mínima de 12 milions d’euros i el global podria disparar-se fàcilment fins als 55. Per la seva banda, el ministre Torres va insistir que «era la primera vegada que a Ordenament Territorial es produïa una licitació amb un augment dels costos de tal magnitud». Tal com va especificar Nadal durant la roda de premsa, els imports de les empreses licitadores eren de 40,6 milions d’euros, la més baixa; de 44,6, la següent; de 46,9, la tercera; i de 60,7, la més alta. 

 

Una setmana d’anàlisi i reflexió

El director general d’Andorra Telecom va matisar que aturaven el projecte per «analitzar la situació i entendre què ha passat perquè hi hagi aquesta desviació tan gran». Durant aquesta setmana, es reuniran amb els responsables de Gespro, la propietat delegada d’arquitectes a qui Andorra Telecom havia confiat l’anàlisi de la viabilitat del The Cloud i que s’havia encarregat de dur a terme l’estimació del pressupost. «No sabem si es tracta d’un error de càlcul però l’empresa és d’una experiència contrastadíssima», va recalcar la cara visible de la parapública. «En tot cas, poden haver-hi influït elements com el fet que el sector de la construcció es troba en auge o que els materials estan experimentant un encariment», va considerar Nadal, a més de recordar que en el plec de bases del concurs es va optar per no indicar l’import límit que l’empresa podia invertir en la construcció de l’edifici. «D’haver-ho fet, potser no hauríem rebut cap oferta i preferíem deixar que cadascú presentés la que considerés més oportuna», va reconèixer. El titular d’Ordenament Territorial sí que va deixar entreveure que havien rebut alguns inputs que apuntaven que el cost podia ser una mica més elevat. «Ara bé, ens vam reunir amb els constructors diverses vegades i ja vam allargar més de 15 dies el termini per presentar ofertes per acabar d’ajustar els aspectes que preocupaven a les empreses», va aclarir Torres.

 

La decisió, en la propera trobada

No serà fins al consell d’administració que Andorra Telecom celebrarà el proper dimarts que es decidirà si The Cloud queda suspès definitivament o es replanteja. «No es pot incrementar el sostre global previst per a l’obra, però és obvi que aquell terreny s’ha d’aprofitar», va insistir Nadal davant la desil·lusió «majúscula» que s’havia emportat en descobrir la inviabilitat econòmica de la construcció. De la part del Govern, Torres va destacar que per a ells també havia estat una sorpresa i va explicitar que «no podien posar en risc aquesta inversió i que treballarien per adequar l’espai i per donar valor a aquest actiu d’Andorra Telecom». 

Ni des de la parapública ni des del Govern van voler donar més detalls sobre el futur del terreny que havia d’acollir el The Cloud a l’espera de la decisió que surti d’aquesta trobada. De tota manera, el ministre d’Ordenament Territorial va remarcar que s’intentaria minimitzar els perjudicis el màxim possible i que es treballaria per tal de seguir potenciant un espai que està situat en una de les millors zones d’Andorra. 

 

El futur del solar està enlaire però no quedarà buit

El director general d’Andorra Telecom va manifestar que ara cal fer un exercici de reflexió. Tot i així, va assegurar que «si es veu que no es pot construir el The Cloud perquè és massa car s’aixecarà algun altre edifici que s’assembli el màxim possible al projecte inicial». Nadal no va ser l’únic que va garantir que el solar no quedaria desert. Sense entrar a concretar, el ministre Torres va avançar que en el proper consell d’administració enfocarien el futur de l’edifici i, segons va explicar, mentrestant s’adequarà l’espai perquè després de l’embelliment de l’avinguda Meritxell les tanques de l’obra no segueixin allà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT