PUBLICITAT

Andorra la Vella

Marsol avança que s’urbanitzarà al voltant del The Cloud

La cònsol major es mostra preocupada per la suspensió però assegura que igualment s’habilitarà la via pública

Per Lara Ribas

Un dels carrers que connecta l’avinguda Meritxell amb Riberaygua, a l’encreuament del solar on es projectava The Cloud.
Un dels carrers que connecta l’avinguda Meritxell amb Riberaygua, a l’encreuament del solar on es projectava The Cloud. | Maricel Blanch

El comú d’Andorra la Vella ahir va expressar la seva preocupació davant la suspensió del projecte del The Cloud però va mostrar-se confiat que igualment es tiri endavant l’embelliment de la zona del voltant del solar ubicat al bell mig de l’avinguda Meritxell. «Hem demanat una solució ràpida i gairebé hem acordat que immediatament iniciarem la urbanització del voltant de l’edifici per donar connectivitat des de Meritxell fins a Riberaygua i el Fener Boulevard», va avançar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, després de la reunió mantinguda a primera hora del matí amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. 

Marsol no només va mostrar-se sorpresa per la paral·lització del projecte estrella d’Andorra Telecom, sinó també decebuda i preocupada perquè la corporació hi creia i hi havia donat suport des que va presentar-se a finals del 2016. «La construcció havia d’erigir-se com un element diferenciador de la parròquia d’Andorra la Vella i aportar un plus a la zona comercial», va subratllar la cònsol major. Segons va recordar, The Cloud era l’edifici i també tot el seu entorn i, de fet, s’hi havia projectat una zona per als vianants amb connexió cap al Fener i Riberaygua.

En consonància amb l’embelliment

La gran preocupació del comú rau en el fet de com quedarà aquella zona, que ara està delimitada amb tanques i gens preparada per al seu ús com a espai públic. «Portem dos anys i mig en unes condicions que no afavoreixen el centre de la capital i no volem dos any i mig més d’aquesta manera, més després de l’aposta de que acabem de fer per l’avinguda Meritxell i el comerç de la parròquia», va posar de relleu Marsol. De moment ha aconseguit el compromís del Govern per tirar endavant aquesta urbanització i tan sols falta acabar de concretar-ne el finançament. 

«Ja vam firmar un conveni amb Andorra Telecom per mitjà del qual la nostra corporació es comprometia a assumir la despesa d’habilitar la plaça per als vianants perquè és via pública», va especificar la cònsol major. Per al període 2019-2020, havien reservat fins a un milió i mig d’euros destinats a aquesta obra. Tot i així, ara han de negociar amb la parapública per si pot responsabilitzar-se d’una part del cost, ja que igualment s’haurà d’excavar i fer les canalitzacions que s’havien contemplat amb la construcció de l’edifici. 

Marsol va animar la companyia de telecomunicacions a «replantejar el projecte perquès és un atractiu per a l’avinguda Meritxell, el centre comercial, la capital i fins i tot m’atreviria a dir que per a l’eix central». Per aquest precís motiu va insistir en la urgència d’avançar la urbanització de la zona i començar-la el més aviat millor. «Hauríem de tenir-la abans de finals d’any», va pronosticar.

Els sectors afectats celebren la paral·lització  

Tot i que les constructores són els actors principals de la fase d’edificació del The Cloud, des de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra van rebutjar fer declaracions per no afegir més pressió a la situació de suspens en què ha quedat el projecte. La degana del Col·legi d’Arquitectes, Zaida Nadal, en canvi, va apuntar que el problema es troba en el procediment. Malgrat no tenir coneixement dels costos, va considerar comprensible que «siguin majors per a un edifici tan singular, i sinó fem la comparativa amb la futura seu de la justícia». De fet, per a aquest darrer projecte, que consisteix a aixecar un immoble de 2.068 metres quadrats de superfície, s’han destinat 21,7 milions d’euros, mentre que per al The Cloud, tan sols 6,1 milions d’euros més per a un edifici que havia de comptar amb 15.000 metres quadrats, una superfície set vegades més gran. Tot i així, Nadal va sostenir que no és el col·legi sinó «els promotors qui han de demanar explicacions als arquitectes i a la propietat delegada». 

Prudència davant l’ambició

Des de la Cambra de Comerç, el seu president, Miquel Armengol, va avalar la suspensió del The Cloud: «Si se sobrepassa el pressupost estimat, el més prudent és frenar-lo i replantejar-lo». En referència al sector de la construcció, va indicar que la paral·lització de l’edificació «trenca les expectatives de treball perquè es tractava d’una obra important», però va matisar que només implica «decepció». Malgrat deixar en mans del Govern el futur del solar, Armengol va especificar que «en ser un lloc cèntric dona bastant de sí i per això cal condicionar-lo, sigui fent un jardí o una altra cosa». 

El president de la PIME, Marc Aleix, va considerar «inadmissible» que el Govern pensés gastar-se tants diners públics en un edifici d’aquestes característiques. «Me n’alegro que s’hagi aturat perquè era una aberració tirar-lo endavant tenint en compte la situació econòmica actual i problemes com l’estat precari de la CASS o els preus inassumibles dels habitatges», va indicar Aleix tot defensant que el futur projecte ha d’anar en una línia social. 

Des de l’oposició, el conseller Josep Majoral va destacar la decepció que s’havien emportat a UL+ILM per l’anul·lació «d’una obra que podia donar vida i ambient a Meritxell», però va reconèixer que no havia estat «cap sorpresa» perquè ells ja havien advertit que hi hauria un sobrecost. Tot i no entrar a valorar què hauria d’alçar-se en el solar, sí que va demanar al Govern que «no es torni a llençar a la piscina».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT