PUBLICITAT

La Massana

Els debats sobre les ciutats del futur omplen l'àgora de la Massana

Cultura, gastronomia, música i sostenibilitat són l’epicentre del Serenalla

Per Victoria Gómez Pérez

Un moment de la xerrada a l’àgora i un ‘food truck’ del Serenalla Market, inaugurat ahir a la tarda.
Un moment de la xerrada a l’àgora i un ‘food truck’ del Serenalla Market, inaugurat ahir a la tarda. | MARICEL BLANCH

El Serenalla Market és quelcom més que un simple mercadet. Es tracta d’un esdeveniment multisciplinari on la vida saludable i la creativitat es fonen en forma de cultura, gastronomia, música i sostenibilitat per ser el contrapunt als certàmens esportius, tan habituals aquesta època de l’any. La jornada, inaugurada avui a la tarda, va arrencar amb el tall de cinta i una passejada per les diferents parades de moda vintage, decoració, artesania, bijuteria i altres relíquies. A la mateixa zona també hi ha nou punts de restauració, sis dels quals són food trucks, aquests camions restaurant tan de moda, en els que s’hi poden trobar gelats creatius, tapes per a tots els gustos o les combinacions de còctels més explosives. 

L’espai més important, però, és l’àgora que, com en l’Antiga Grècia, és una plaça perquè els visitants es congreguin i siguin partícips dels debats que es generen. En l’àgora massanenca, però, hi ha diferents blocs i en la representació política hi va participar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, el cònsol major de la Massana, David Baró, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. Sota el lema Com volem la nostra ciutat, les tres autoritats van xerrar (més que debatre) sobre la importància de la relació de les persones en les metròpolis. Torres va proposar que «les ciutats retornin als orígens dels pobles de muntanya», mentre que Baró va fer èmfasi en la necessitat de mantenir l’essència dels pobles «amb una arquitectura integrada a la natura», alhora que es potenciïn les smarts cities per ser més eficients i sostenibles, sense oblidar que «el centre són les persones que les habiten i la seva identitat».


 
Cap a les ciutats del futur

Entre els ponents més destacats va haver-hi el professor de Sostenibilitat i Medi Ambient d’Esade, Francisco Lozano, qui va apuntar que, si bé avui dia hi ha molts factors per aconseguir un desenvolupament sostenible a les ciutats (aspectes polítics, econòmics o tecnològics), el punt que falla és la conducta humana. Per a Lozano, la societat encara no està preparada a nivell cultural per tirar endavant el canvi, tot i que l’especialista andorrana en eficiència energètica, Beti Faura, podria ser l’excepció. Ella va explicar que cada vegada que visita una ciutat, ho fa en funció de com hi pot accedir en bicicleta. En aquest aspecte, Faura va destacar els avenços en mobilitat que s’han fet a Andorra i va valorar molt positivament totes les polítiques que donen preferència als transports no contaminants i a l’eficiència energètica.

Demà a la tarda, l’àgora tractarà sobre Escriure, una experiència vital i hi participaran les escriptores d’èxit Berta Pichel, autora de Cicatrices de charol, i l’experta en màrqueting Mònica Rodríguez, escriptora de Cómo crear y gestionar tu proyecto craft, un llibre autodidacte per transformar una afició en negoci. També s’hi farà un taller de joiera, hi haurà actuacions infantils i musicals i el cinema a la fresca projectarà El Jovencito Frankenstein

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT