PUBLICITAT

Lleida

Ipcena assegura que ha rebut amenaces de mort

El líder ecologista qualifica els crítics amb l'entitat de ''pseudomàfia instal·lada al Pallars Sobirà"

Per El Periòdic

Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena.
Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena. | EL PERIÒDIC

El grup conservacionista Ipcena assegura que ha rebut amenaces de mort a través de les xarxes socials i mitjans digitals, després que el seu líder, Joan Vázquez, acusés els ramaders del Pirineu de "posar la carn en safata" als óssos i els culpés dels atacs que el bestiar dels mateixos pagesos pateixen per part dels plantígrads. Vázquez ha dit que ha posat l'assumpte en mans dels seus advocats.

El portaveu de l'entitat lleidatana ha assegurat aque ha rebut missatges contra membres del grup i contra ell mateix, en què se li diu que ''mereix un tret'' o que li ''obrin el cap''. Unes afirmacions que considera que van "contra el dret legítim a defensar el medi ambient'' i que creu que poden ser ''suposats delictes d'odi, coaccions i amenaces'' i ''accions i aptituds que s'han de reprovar i denunciar''.

El líder ecologista va més enllà i qualifica els crítics amb Ipcena de ''pseudomàfia instal·lada al Pallars Sobirà", alhora que els acusa d'"actuar amb el consentiment de les administracions locals i l'Associació de Ramaders''. Tot i reconèixer que aquests comentaris no tenen en cap cas el suport d'institucions o entitats del Pirineu, Vázquez ha insinuat que des del territori "les toleren al no recriminar-les, convertint-se en encobridors''. I hi afegeix que "d'altres persones per la seva sensibilitat o activitat ambiental també estant reben amenaces i coaccions''. Finalment, Ipcena considera que "l'administració a d'obrir espais de participació i diàleg sobre un tema com és la presència de l'ós, amb totes les parts interessades", malgrat que aquests dies ha mostrat la seva oposició frontal a la retirada de plantígrads, inclòs l'exemplar Goiat.

Aquest dijous els ramaders del Pirineu expressaven la "indignació" amb Vázquez pel fet d'haver-los acusat de ser responsables dels atacs de l'ós contra els seus mateixos ramats, i acusaven Vázquez de mostrar un "desconeixement absolut sobre la ramaderia de muntanya", en obviar el fet que el Parlament es va comprometre a potenciar aquesta activitat, cosa que el sector considera incompatible amb l'actual presència de més de 40 plantígrads. Francesc Bertran, en nom de l'Associació de Ramaders del Pallars, ha recordat que "les muntanyes del Pirineu són molt humanitzades i amb molta presència de ramats" i, a més a més, ha advertit que si l'ós se segueix expandint, "a la llarga farà que hi hagi conflictes seriosos''. Després de les controvertides acusacions de Vázquez, Bertran s'ha refermat en la petició que es retiri "tots els óssos del Pirineu i no solament Goiat".

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT