PUBLICITAT

Andorra la Vella

Gili pregunta per les necessitats dels sistemes educatius

La consellera es preocupa pel pes que carreguen els alumnes a les motxilles

Per El Periòdic

La façana del Lycée Comte de Foix.
La façana del Lycée Comte de Foix. | MARICEL BLANCH

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili vol conèixer quines són les necessitats dels diferents sistemes educatius de cara al curs escolar que ha de començar al setembre. Per això, ha tramitat una bateria de preguntes, que el Govern haurà de respondre de forma escrita, on s’interessa pel nombre d’alumnes esperats, pel cost que suposa un estudiant als sistemes espanyol i francès o les subvencions per a les associacions de pares i mares, entre altres. Vàries de les qüestions se centren en la problemàtica de l’excés de pes de les motxilles i en les mesures que, per mirar de trobar solucions, s’estiguin impulsant des del ministeri.

En l’escrit tramitat aquesta setmana a Sindicatura, la parlamentària escaldenca demana, en primer lloc, pel nombre d’alumnes que hi haurà al nou curs, informació que sol·licita de forma global però també desglossada per sistemes educatius i nivells. Després, pregunta pel cost que suposa per a Andorra un estudiant de primària, un de secundària i un de batxillerat dels models espanyol i francès, comptant professorat, personal administratiu, material escolar, equipaments, mobiliari, subvencions de funcionament per als centres, inversions i manteniment dels edificis, activitats externes o el menjador. Es vol que aquesta informació es faciliti tant amb la despesa global com amb un desglossament de partides, segons les dades del darrer curs escolar.

La consellera general també vol saber “quina subvenció es dóna a les associacions de pares” de cada sistema i reclama que la informació es trameti amb una precisió del nombre d’estudiants del centre associat a cada entitat, així com amb els criteris que es fan servir per atorgar l’ajut.

La parlamentària aborda la problemàtica que suposa el pes de les carteres per als alumnes, tot recordant que en alguns centres “aquest supera el recomanat pels experts, especialment a secundària”. Per això, reclama “quines accions porta a terme el Govern per remeiar-ho” i si hi ha grups de treball entre el ministeri i els representants dels diferents sistemes educatius per abordar “aquest problema de salut pública pels nostres infants”.

Una darrera situació que aborden les preguntes és el futur del Lycée Comte de Foix, tenint en compte “l’augment important d’alumnes que està tenint i que es preveu que tingui”, fet que provoca “una necessitat real d’obtenir més espais”. En primer lloc, demana “quina és la situació general del Lycée” i “quines són les necessitats previstes en termes d’espai”.

A més, vol saber si es fan reunions periòdiques amb els responsables del sistema educatiu francès per tractar la problemàtica i, si és el cas, “quines solucions proposa el ministeri a curt i  llarg termini”, així com “el calendari d’accions” que es tingui sobre la taula. Gili, per últim, demana si hi ha “situacions problemàtiques d’aquest tipus” a algun altre centre.

La consellera general socialdemòcrata ha explicat en un comunicat que, amb les preguntes formulades, “l’objectiu és fer una anàlisi de la situació i dels efectius escolar”, així com poder “saber el cost que suposa per al Govern l’escolarització dels nostres alumnes als sistemes francès i espanyol”. La parlamentària també considera important tenir “detalls sobre informacions que ens arriben”, com ara el futur del Lycée Comte de Foix o la problemàtica del pes de les motxilles. “Són assumptes que mereixen la nostra atenció i volem saber de quina manera fa el seguiment l’executiu”.

Comenta aquest article

PUBLICITAT