PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El Museu del Tabac, a la Xarxa de Turisme Industrial catalana

La incorporació permet a la institució ampliar fronteres

Per El Periòdic

Part de l’exposició permanent del Museu del Tabac.
Part de l’exposició permanent del Museu del Tabac. | Eduard Comellas

El Museu del Tabac d’Andorra s’ha adherit a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (Xatic), amb l’objectiu d’ampliar les fronteres de la institució i, al mateix temps, de posar en valor la importància de la indústria del tabac a la història d’Andorra.
Tal com es va explicar mitjançant un comunicat, TurismeIndustrial.cat amplia el territori d’acció i alhora disposa d’un recurs més des del qual promoure el turisme industrial més enllà de les fronteres de Catalunya, posant en valor totes aquelles indústries que marquen la història d’una societat, com és, en aquest cas, la indústria del tabac a Andorra.


Cal tenir present que la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (Xatic) agrupa 42 municipis catalans amb gairebé 80 equipaments que permeten conèixer a fons la revolució industrial catalana i la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània. Actualment ja té més d’1.000.000 de visites anuals, més de 6.000 socis del Club Xatic i més de 2.000 activitats organitzades cada any.


Formen part de la xarxa, per exemple, les farineres Albareda i la Florinda de Manresa, el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Tavascan, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona, el Museu de les Mines de Cercs o algunes fàbriques actualment actives, com la Damm del Prat de Llobregat.

Instal·lació andorrana 

El Museu del Tabac es troba ubicat a l’edifici emblemàtic del segle XX de l’antiga fàbrica de Tabacs Reig a Sant Julià de Lòria, que es va mantenir en funcionament des de l’any 1909 fins a l’any 1957. Actualment disposa de l’exposició permanent on es mostra tot el procés de fabricació i elaboració del tabac, des del camp fins al producte final, així com l’impacte que ha tingut aquesta indústria a Andorra i a la resta del món. D’altra banda, també compta amb un espai destinat a exposicions temporals on es poden visitar mostres de pintura o fotografia, entre d’altres.


El Museu té com a objectius principals recuperar i difondre la complexa realitat del tabac a Andorra al llarg del segle XX, revalorar una infraestructura patrimonial i cultural com és la Fàbrica de Tabacs Reig i dinamitzar l’activitat turística de Sant Julià de Lòria i d’Andorra, creant, al mateix temps, un espai d’interacció social. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT