PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Tretze concerts a la Trobada amb els Acordionistes

Les principals actuacions seran al llarg d'aquest cap de setmana entre la Seu d'Urgell i Arsèguel

Per El Periòdic

La presentació de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2018.
La presentació de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2018. | RÀDIOSEU

Arsèguel i la Seu d'Urgell esdevenen un any més la capital mundial de l'acordió amb la celebració de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, que arrencarà aquest divendres i s'allargarà fins al 2 d'agost amb concerts també a d'altres poblacions del territori. Aquest dilluns s'ha fet a la Diputació de Lleida una primera presentació de l'esdeveniment.

El diputat provincial per l'Alt Urgell, Antoni Navinés, es felicita del fet que la Trobada ja és una cita "completament consolidada i un dels festivals de música popular més antics del país”, amb un moviment de músics “d’arreu del món que enriqueix la nostra cultura i la seva”.

La Trobada se celebra cada any a Arsèguel des de 1976 i els darrers anys també s'ha incorporat a l'organització l'Ajuntament de la Seu d'Urgell. El director i cofundador de l'activitat, Artur Blasco, ha recordat que el festival és considerat com el més antic de música tradicional de Catalunya i com el més important d’acordió diatònic d’Europa. A més a més, va ser el punt de partida de la recuperació d’aquest instrument a l'Alt Pirineu. Actualment el certamen té convenis de col·laboració amb els festivals Ivan Malinin de Novosibirsk (Sibèria, Rússia) i Carrefour Mondial de l’Accordeon, a Montmagny (Quebec).

Tot plegat al voltant d’un instrument, l’acordió, que va ser cabdal en la celebració de les festes als pobles del Pirineu durant dècades. Després de la II Guerra Mundial, aquest instrument va desaparèixer en gran part del territori europeu, però es va mantenir a les zones muntanyenques. A la península ibèrica, l’ús de l’acordió va continuar al nord de Portugal, al País Basc i al Pirineu català, informa RàdioSeu.

Cap de setmana

Enguany s'ha programat un total de 13 concerts. L’acte inaugural es farà aquest divendres a l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell amb un concert de Josep ‘Pepón’ Vilarrubla, Èrika Weigend, el Duo París-Moscou i Alina i Mikhaïl Khlebnov. A partir d’aquí, les actuacions se succeiran en diferents escenaris: divendres mateix a la tarda, a la plaça del Carme; i a les 10 de la nit, als Jardins del Seminari amb el Concert de les Nacions.

Dissabte hi ha programades actuacions a les places de Sant Josep de Calassanç i de Patalín. I pel que fa Arsèguel, al parc de l’Església i a l’Envelat, amb el tradicional concert central que tindrà lloc a les 10 de la nit, amb acordionistes de països com ara Suïssa, Escòcia, Quebec, l'Uruguai, França, Rússia, Portugal, Occitània, Ucraïna, Moldàvia, Colòmbia o la República Dominicana, a més de Catalunya i Espanya.

Puigcerdà, Castellbò i la plaça dels Oms

Després del cap de setmana, també hi ha previstos un concert al Casino Ceretà de Puigcerdà (30 de juliol) a la Col·legiata de Santa Maria de Castellbò (31 de juliol). El programa es clourà el 2 d'agost, novament a la Seu, amb el Gran Concert Catalunya, reservat a músics del país i que se celebra a la plaça dels Oms, al peu de la Catedral. Com a novetat, enguany hi haurà la presència de Cati Plana, una de les artistes actuals que va aprendre a tocar l'acordió a través dels cursos organitzats a Arsèguel.

Al marge de les diverses actuacions, els dies 28 i 29 també es podrà visitar el Museu de l’Acordió d’Arsèguel i la Fira de Luthiers.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT