PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra Telecom vol més informes sobre el The Cloud

La parapública embellirà la parcel·la i manté que vol un projecte innovador a la zona

Per El Periòdic

El terreny buit de l'anterior seu d'Andorra Telecom.
El terreny buit de l'anterior seu d'Andorra Telecom. | Maricel Blanch

Andorra Telecom durà a terme un projecte d’adequació provisional de la parcel·la delimitada per l’avinguda Meritxell i els carrers Bonaventura Riberaygua, de la Borda i Sant Salvador, que havia d’acollir l’edifici The Cloud. L’objectiu és embellir la parcel·la, fer-la accessible al públic i retirar les tanques que actualment la separen de l’entorn.

La desviació pressupostària en el projecte constructiu de The Cloud, que es va posar de manifest després de conèixer les ofertes presentades per fer-lo realitat, continua sense veure’s clara des de la parapública. I és que segons es va informar mitjançant un comunicat, en el consell d’administració que es va celebrar ahir per tractar sobre el concurs de licitació del concurs, l’equip d’arquitectura redactor del projecte i la propietat delegada van presentar les anàlisis preliminars sobre la desviació entre les ofertes presentades i l’estimació base. Els membres del consell d’administració van escoltar les explicacions, però segons es detalla també van demanar informació complementària així com un informe conjunt de la propietat delegada i dels arquitectes que «aporti conclusions clares».


Un cop decidida la suspensió del projecte, des de la companyia es va detallar que es durà a terme un projecte provisional a la parcel·la que havia d’acollir l’edifici, delimitada per l’avinguda Meritxell i els carrers Bonaventura Riberaygua, de la Borda i Sant Salvador. Així, l’objectiu serà embellir la parcel·la, fer-la accessible al públic i retirar les tanques que actualment la separen de l’entorn.

Actuacions

De la mateixa manera i tal com ja va avançar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, també es durà a terme l’embelliment de la part frontal i que limita amb l’avinguda Meritxell. Des de la parapública s’exposa que tal com estava previst en els convenis signats entre Andorra Telecom i el Comú d’Andorra la Vella, la companyia realitzarà la urbanització, pavimentació i embelliment de l’espai públic situat davant de la parcel·la així com dels carrers adjacents. La remodelació d’aquests carrers, que tindrà caràcter definitiu, es considera que ha de permetre una millor connexió entre les zones comercials de Bonaventura Riberaygua i del Fener amb la part central de l’avinguda Meritxell, contribuint d’aquesta manera a dinamitzar les altres àrees comercials esmentades.


El calendari d’Andorra Telecom i el comú de la capital preveu culminar aquests treballs coincidint amb l’inici de la propera temporada d’hivern. El president del consell d’administració i ministre d’Ordenament del Territori, Jordi Torres, va voler agrair la col·laboració prestada en tot moment per la corporació de la capital.

Nou projecte  

Malgrat que s’hagi hagut de descartar The Cloud (la decisió es va anunciar dimecres passat després de constatar que la desviació pressupostària impedia garantir la rendibilitat del projecte), des d’Andorra Telecom es va assegurar que es continua apostant per un nou projecte en aquest terreny estratègic, situat al bell mig de l’eix comercial, que ha de contribuir a la diversificació del model de negoci de la companyia. En aquest sentit es considera que la parcel·la ha d’acollir «un projecte que sigui un pol d’activitat transformador de l’entorn urbà, que permeti obtenir un rendiment d’un actiu valuós i que sigui un referent en innovació i sostenibilitat». Per això en cap cas l’embelliment de la plaça és definitiu.


Des del consell d’administració es va insistir que es tracta «d’un projecte de país» però alhora s’emmarca en l’estratègia de diversificació d’Andorra Telecom i per tant, ha de ser totalment viable des del punt de vista econòmic. 

L’Acoda creu que els preus eren obsolets

El gerent de l’Acoda, Víctor FIlloy, es va manifestar ahir per primera vegada sobre la suspensió de la construcció de The Cloud i la desviació pressupostària que s’ha detectat. Segons va explicar en el marc d’una entrevista a RNA durant les setmanes prèvies a la presentació de les ofertes «havíem constatat moltes dificultats per ajustar-nos al pressupost que se’ns demanava» però que malgrat tot «hi havia voluntat pel prestigi internacional» i que es demostra amb el fet que «algunes ofertes havien anat a buscar el mínim benefici». Amb tot, finalment es va constatar que «econòmicament era impossible». Els motius? Segons ell que el pressupost es va bastir amb uns preus de productes i mà d’obra que no estaven actualitzats. «Hi ha molt ferro i en dos anys ha pujat un 25%. L’embolcall de vidre, també hi ha hagut variacions de preu i la mà d’obra també ha pujat», va exposar, tot lamentant la suspensió d’un projecte que considera que hauria donat «certa estabilitat» al sector. 

L’oposició veu victimisme en el ‘mea culpa’ de Martí després de l’aturada

La majoria dels consellers de l’oposició creu que el cap de Govern juga un paper victimista a l’hora d’admetre l’error en la gestió del projecte del The Cloud i que intenta ometre parcialment la responsabilitat de l’Executiu per traslladar-la als assessors. La consellera general del PS, Rosa Gili va concretar ahir: «Martí s’expulsa les culpes i diu que són dels altres», alhora que el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va reflexionar de manera retòrica sobre l’estranyesa que «ningú s’adonés que el projecte estava verd fins ara, ni impulsors, ni assessors». 

No n'hi ha prou 

Tot l’arc parlamentari, tret de DA, que va preferir no comentar les declaracions de Martí, va coincidir que no és suficient haver reconegut l’error. El més contundent va ser Víctor Naudi: «El director d’Andorra Telecom i el ministre Torres haurien de dimitir, no estem parlant d’una empresa privada sinó de diners públics i de l’interès general», alhora que Gili va afegir que encara que tothom els ho havia advertit, «ho han portat molt malament, és una falta de rigor i un treball poc seriós». El conseller general liberal Ferran Costa va assegurar: «[El reconeixement] és el mínim perquè és un error i un fracàs estrepitós, ja seria el súmmum que no ho hagués fet». El representant parlamentari d’UL +ILM, Carles Naudi va considerar que «ja era hora que el Govern dels grans anuncis s’empassi l’orgull perquè el The Cloud no és més que el mirall del que està passant amb la Unió Europea, per exemple. Són bons projectes que es porten com animals desbocats i sense conèixer els detalls». Malgrat les crítiques, per a la consellera independent Sílvia Bonet «calia fer aquest mea culpa» i segons el conseller d’UL+ILM, Josep Majoral «d’una banda admetre l’error l’honora [al cap de Govern] però sorprèn que calgui arribar fins a aquests extrems per desestimar un projecte». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT