PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Les fortes pluges malmeten carreteres i tabac a Sant Julià

El COEX actua d’urgència a Fontaneda, Nagol i la Peguera

Per Meritxell Prat

Una de les carreteres de Sant Julià de Lòria afectada per les pluges torrencials d'aquest dimarts.
Una de les carreteres de Sant Julià de Lòria afectada per les pluges torrencials d'aquest dimarts. | COEX

Les fortes pluges acompanyades de pedra que van caure a Sant Julià de Lòria el dimarts a la tarda van malmetre diferents camins i carreteres, així com bona part de la collita de tabac de la parròquia. El COEX va intervenir d’urgència des de dimarts a la tarda en unes tasques que es van allargar durant el dia d’ahir per condicionar les vies que havien patit esllavissades. D’altra banda, el classificador de tabac Antoni Servat va explicar que «la pedra ha fet molt de mal, més que l’any passat» i que els cops sobre les fulles són forts i fàcilment apreciables. 

Esperant el peritatge

Els pagesos propietaris de camps de tabac afectats per la pedra esperen ara el peritatge de l’assegurança de l’APRA, segons va explicar Antoni Servat. El classificador va alertar de la inusual intensitat de la pedra: «Abans no era així», va considerar. Servat va detallar els «impactes forts» que es poden apreciar a gairebé totes les plantacions de Sant Julià de Lòria, «sobretot a Aixirivall està tot molt malmès». «Només els camps que tenen xarxes de protecció s’han salvat, i no del tot», va advertir, alhora que va considerar, «al final, tots hauran de tenir les xarxes». Servat va recordar que la de l’any passat va ser la pitjor collita de les últimes dècades a causa de la pedra però que en aquella ocasió els camps lauredians se’n van salvar, ja que la zona més afectada per la meteorologia agressiva va ser la d’Escaldes i Encamp. 

Intervenció

Els treballs de neteja del COEX es van concentrar, sobretot, a les carreteres de Fontaneda, Nagol i la Peguera, que són les que van quedar més afectades, segons va explicar a l’ANA el cap de l’àrea del COEX, Jordi Garcia. Tècnics del servei es van desplaçar fins als punts problemàtics de seguida que van rebre l’avís, aquest dimarts, i van estar-hi treballant fins a la matinada amb raspalls i dipòsits d’aigua, per tal d’assegurar el trànsit a la via el més ràpid possible. Ahir al matí van continuar les tasques que van quedar enllestides durant el dia. 


Garcia va comentar a l’ANA que la intensa pluja va arrossegar bastanta quantitat de pedra petita, que barrejada amb la sorra es va acumular al mig de les vies. Com que la previsió és que les tempestes de tarda es puguin repetir al llarg de la setmana, tot i que amb menys intensitat, els treballadors del COEX van deixar espai als vorals per si es tornés a repetir la situació. 


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT