PUBLICITAT

Andorra la Vella

Polèmica per l’augment de preu de les guàrdies dels forenses

El col·lectiu passa a rebre 640 euros per setmana

Per Meritxell Prat

Vista del Servei d’Immigració, a l’edifici de les Boïges, on també hi ha l’àrea de Medicina Legal i Forense.
Vista del Servei d’Immigració, a l’edifici de les Boïges, on també hi ha l’àrea de Medicina Legal i Forense. | Sergi Pérez

El Govern ha decidit incrementar la retribució que perceben els forenses per estar de guàrdia fins als 640 euros per setmana, una xifra molt per sobre dels aproximadament 150 euros de mitjana que estaven estipulats fins ara i que es mantenen per a la resta de col·lectius que segons algunes fonts són qui acaben tenint més requeriments durant les hores de guàrdia.


Fonts consultades van explicar que en la darrera reunió de la comissió consultiva, on es va donar a conèixer la modificació del reglament, algunes veus, especialment els representants sindicals, van mostrar-se en desacord amb la mesura perquè la veuen com un augment de sou encobert per a aquest col·lectiu específic, si bé l’Executiu rebutja aquesta tesi i ho troba necessari considerant «l’especificitat de les funcions» dels metges forenses. «Ens semblava que tenint en compte com es regula aquesta compensació als països veïns, perquè és una activitat molt específica, amb disponibilitat els 365 dies de l’any i un component a vegades de cert risc pels llocs on es poden desplaçar era necessari compensar de forma específica aquestes guàrdies», va exposar en declaracions a EL PERIÒDIC la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega.


La ministra, a més, va remarcar que els 640 euros és un import amb «tot inclòs», és a dir, que no podran cobrar dietes ni altres compensacions previstes al sistema de retribució als quals sí que tenen accés la resta de cossos. I és que per exemple, la resta cobren els 150 euros només pel fet d’estar disponibles, però se’ls atorguen també petits imports en concepte de dietes (per pagar-se els àpats, per exemple) i si han d’acabar actuant l’import que cobren es calcula mitjançant un percentatge sobre el sou, però afirmen que en cap cas s’arriba als 640 dels forenses.


Així doncs, des del Govern s’entén que el règim dels tres metges forenses que hi ha actualment al país (el nombre es va ampliar després que es cobrissin dues places a principi d’any) ha de ser diferent del de la resta de l’administració.

Entrada en vigor  

Tal com consta en el decret que es va publicar al BOPA la setmana passada, el nou reglament de sistemes de compensació entrarà en vigor el dia 1 d’agost, d’aquesta manera la retribució en concepte de guàrdies no s’hauria de percebre fins al setembre (sempre es cobren el mes següent d’haver-se fet), però segons ha pogut saber EL PERIÒDIC hi hauria la intenció de pagar les nòmines del juliol preveient el nou import de les guàrdies, és a dir, els 640 euros setmanals. Un fet que ha generat una forta indignació a l’administració pública. Davant d’aquesta situació les fonts consultades han indicat que no descarten posar-ho en coneixement dels organismes competents perquè s’actuï en conseqüència, ja que s’argumenta que el Govern estaria incomplint les seves pròpies disposicions.


El nou reglament busca unificar els criteris i els procediments de compensació de les circumstàncies laborals i dels conceptes no salaris del personal de l’administració. A més de definir la guàrdia forense, també s’ha previst una compensació per la permanència del personal del cos especial d’ensenyament al Pas de la Casa durant tres anys a fi de propiciar l’estabilitat necessària per al bon desenvolupament dels infants, també s’estableix una compensació per al personal del cos d’educació que implanta tecnologies de la informació i comunicació a les escoles, també es regulen els CRA entre altres compensacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT