PUBLICITAT

Andorra la Vella

Meritxell i la plataforma motiven el canvi del calendari laboral

El Govern defensa la regulació per poder treballar en festius

Per El Periòdic

La consellera del PS, Rosa Gili.
La consellera del PS, Rosa Gili. | MARICEL BLANCH

Les obres de Meritxell o les de la plataforma de Soldeu són els motius principals que expliquen el canvi en el calendari laboral que va aprovar el Govern fa unes setmanes i que permeten que empreses de sectors no directament relacionats amb el turisme puguin treballar en dies festius. Així ho posa de manifest l’Executiu en la resposta escrita a una pregunta de la consellera general del PS, Rosa Gili, feta pública avui al Butlletí del Consell General.


Segons s’explica en els darrers anys el departament de Justícia i Interior ha rebut «un cert nombre de sol·licituds» d’empreses de fora de l’àmbit turístic perquè se les autoritzés a treballar en dies festius. Segons s’explica, les sol·licituds estaven basades en motius «de necessitat justificada». En aquest sentit s’exemplifica que s’han demanat permisos en «obres estratègiques en les quals la reducció de la durada es pot considerar que beneficia clarament l’interès públic o general». I és aquí on se citen els treballs a l’avinguda Meritxell i els de la plataforma de Soldeu. També s’exposa, però, que altres sol·licituds no estaven basades en motius d’interès general, però «sí en necessitats organitzatives de determinades empreses del sector del comerç» per permetre fer «treballs de reforma urgents i necessaris durant un dia festiu determinat, evitant el tancament dels comerços en períodes de màxima afluència». D’altra banda i per exemplificar un «motiu d’urgència», el Govern cita una fuita d’aigua en una canonada general d’abastiment que pugui posar en perill la seguretat de les persones i els béns.


En la resposta també es detalla que tradicionalment era el ministre de Justícia i Interior qui, «amb el parer previ dels serveis tècnics competents» considerava acreditats els motius justificats i autoritzava el treball en dies festius puntuals. Una pràctica, però, que es diu que no s’adequava a les disposicions dels successius decrets d’establiment del calendari laboral perquè havien d’anar lligades, sempre, a l’ocupació de la via pública.


És per aquest motiu que finalment s’ha optat per modificar el calendari laboral, ja que el nombre de sol·licituds diu que ha «augmentat considerablement». Així, es busca «flexibilitzar» la normativa per «respondre a una necessitat clara i real del teixit productiu del país» i «sobretot dotar de seguretat jurídica i de les garanties oportunes» aquesta pràctica històrica.

Durada 

Sobre el temps durant el qual es mantindrà la modificació, el Govern no dona una data concreta, però sí que diu que «sempre que les circumstàncies es mantinguin en un futur, el parer del Govern és mantenir aquesta possibilitat». Això sí, deixa clar que es vetllarà «perquè no se’n faci un abús» i només s’utilitzi puntualment i quan hi hagi motius justificats d’interès general. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT