PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El TS admet un error en el concurs de recollida d’escombraries

Els recurrents reclamaran una compensació econòmica als comuns

Per Lara Ribas

Un home deixa unes bosses al costat dels contenidors d’escombraries.
Un home deixa unes bosses al costat dels contenidors d’escombraries. | El Periòdic

La sala administrativa del Tribunal Superior va estimar parcialment el recurs d’apel·lació interposat per dues societats contra la sentència de la Batllia del 4 de desembre del 2016 que rebutjava la demanda contra l’adjudicació de la concessió de la gestió del servei de recollida de residus urbans de les parròquies d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. 

Les dues societats, que s’havien presentat conjuntament a aquell concurs però van quedar excloses del procediment, al·legaven que la seva oferta complia les condicions del plec i que aquest no establia la necessitat de substituir tots els contenidors. A més, denunciaven irregularitats en el procediment de l’adjudicació, com que la proposta no venia de la Mesa de contractació, sinó dels caps d’Àrea d’Higiene Pública dels dos comuns, i que l’administració no podia esmenar d’ofici errors de l’oferta guanyadora com havia fet en aquella ocasió. I també van apuntar que consideraven que s’havia vulnerat el seu dret a un procés degut perquè quan van saber que no havien estat els adjudicataris se’ls va dificultar l’accés a la documentació que havien sol·licitat per poder presentar una demanda contra aquella resolució que els comuns van emetre el 24 de novembre del 2016.

Tant les dues corporacions com l’empresa guanyadora van rebutjar el seu argumentari, de la mateixa manera que va acabar fent el Tribunal Superior en la sentència del passat 20 de juliol a excepció d’un dels punts procedimentals. Pel que fa al compliment de les condicions del plec, l’alt tribunal va reconèixer que el redactat no era «massa afortunat», però que un dels comuns havia organitzat una xerrada tècnica per resoldre els dubtes dels interessats i que allà s’havia especificat que tots els contenidors havien de ser nous i s’havien de canviar a l’inici del contracte i no de forma progressiva. 

Error procedimental

Tot i així, el tribunal de segona instància va donar la raó a les dues empreses demandants sobre la manca de proposta de la mesa de contractació com estableix el plec de bases. La sentència de la Batllia ja ho havia apuntat tot i que havia especificat que aquesta mancança no invalidava l’adjudicació. De tota manera, el Superior va acollir-se a un cas anterior de característiques similars en què s’havia dictaminat que es tractava d’una anomalia. «S’ha produït un veritable defecte invalidador de la decisió comunal posterior per vulnerar les regles que disciplinen el procediment al qual se sotmet la formació de la voluntat administrativa», va recollir el tribunal en el seu escrit. 

Tal com estableix la sentència, ara haurà de tornar a constituir-se la Mesa de contractació perquè faci una proposta d’adjudicació. Fonts properes a les empreses demandants asseguren que aquesta rectificació no canviarà el guanyador de l’adjudicació. Tot i així, tenen previst demanar als dos comuns que les indemnitzin per la pèrdua econòmica que els ha suposat aquest error, ja que una d’elles s’ocupava del servei de recollida de la brossa de Sant Julià i ho hauria seguit fent mentre no arribés l’adjudicació definitiva.

PUBLICITAT
PUBLICITAT