PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’abstencionisme electoral creix en un 96,6% del 2009 al 2015

Els electors menys actius són els joves i els majors de 65 anys

Per El Periòdic

Una dona surt de la cabina on ha entrat per introduir el seu vot.
Una dona surt de la cabina on ha entrat per introduir el seu vot. | Tony Lara

L’abstencionisme electoral gairebé s’ha duplicat en sis anys, des de les eleccions generals de l’abril del 2009 a les últimes comunals celebrades el desembre del 2015, segons reflecteixen les dades que el Departament d’Estadística va publicar ahir per primera vegada. Malgrat que en termes absoluts el nombre de votants ha estat pràcticament el mateix en les tres darreres generals i les dues últimes comunals, el percentatge de participació ha anat variant perquè la població electoral va augmentar en un 23,7% del 2009 al 2015. Pel que fa a les eleccions nacionals, si bé al 2009 i al 2011 encara participaven al voltant d’un 75% dels electors, en les del març del 2015 aquest percentatge ja va caure deu punts i va descendir fins al 65%. Les comunals, en canvi, sempre han comptat amb menys participació i, en aquest cas, la caiguda va ser del 65%, al 2011, fins al 60%, al 2015. 

Diferències per sexe, edat i origen

Tot i que el percentatge de votants és lleugerament superior en el cas de les dones, les diferències més significatives es troben per tram d’edat. Els abstencionistes es concentren en els segments de menor edat, entre els 18 i els 35 anys, i en els majors de 65 anys. Per exemple, en les últimes generals, van participar menys de la meitat dels menors de 25, només un 56% de la població d’entre 26 i 35 anys, i un 67% dels majors de 65. Les franges intermitges, en canvi, són les més actives i els percentatges de participació van seguir superant els 70 punts en les eleccions del març del 2015. 

Les dades també reflecteixen que hi ha més votants nascuts fora d’Andorra que aquí. De fet, els percentatges d’abstencionisme van arribar a variar en més de cinc punts d’un col·lectiu a l’altre. Si s’agafa de referència les parroquials del desembre del 2015, gairebé un 36% dels electors nascuts a fora del Principat no van participar, mentre que en el cas dels andorrans van ser pràcticament un 42%, sis punts per sobre. Pel que fa a la distinció per parròquies, les més participatives són Canillo i Ordino, mentre que les més poblades, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, són les que van registrar un major percentatge d’abstenció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT