PUBLICITAT

Sort

Els ramaders estudien demandar la Generalitat per la tuberculosi bovina

El col·lectiu denuncia que el govern català no controli l’estat de la fauna

Per El Periòdic

Unes vaques pasturen en un camp.
Unes vaques pasturen en un camp. | TONY LARA

L’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà està estudiant la possibilitat de denunciar la Generalitat per la via judicial perquè respongui pels casos de tuberculosi bovina que afecten els seus ramats, i que vinculen a l’excés d’alliberaments de fauna salvatge, impulsats els darrers vint anys per l’administració. Els ramaders argumenten que ells sí que fan els controls periòdics que el Govern els obliga a fer, però que en canvi l’administració «no vigila la seva fauna salvatge, portadora també d’aquesta malaltia». El president de l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, va exposar a l’ACN que «mentre els senglars i altres animals salvatges campen lliurement sense que ningú els controli, els ramaders ja sumen una desena d’explotacions immobilitzades per tuberculosi», algunes de les quals són a l’Alt Urgell.

Ribera culpa d’aquesta situació els responsables públics que han potenciat l’expansió d’animals salvatges com ara el voltor o l’ós bru, i per aquest motiu volen demanar responsabilitats a la Generalitat o al departament competent. Els ramaders afirmen que la fauna salvatge, en el cas concret de la tuberculosi, «pot convertir-se en un problema de salut pública», i alerten que «hi ha animals contaminats que no estan controlats».

 

Tancament de granges

Així, els pagesos afectats per aquestes situacions es troben amb una doble penalització: els animals alliberats transmeten malalties al seu bestiar i, a més a més, a causa d’això han de tancar temporalment les seves granges fins que s’elimini la infecció, amb el perjudici econòmic que això suposa. A més, els ramaders hi afegeixen el fet que, per la seva orografia, la superfície agrícola del Pallars Sobirà «és mínima» i això fa que per als pagesos «la pressió de la fauna salvatge sigui màxima» i lamenten que la Generalitat segueixi fomentat la fauna salvatge, informa Ràdio Seu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT