PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un 60% més d’autònoms podrà cotitzar en règim reduït

El Govern calcula que 3.329 persones es beneficiaran de la mesura

Per El Periòdic

Taxis esperant possibles usuaris a una parada.
Taxis esperant possibles usuaris a una parada. | Tony Lara

El Govern calcula que 1.250 autònoms més que fins ara es podran acollir a un règim de cotització reduït si s’aprova la modificació de la Llei de la seguretat social al projecte de la qual va donar ahir suport el Consell de Ministres. La xifra suposaria que un 60% més de treballadors per compte propi que fins ara es podrien beneficiar d’alguna de les reduccions que contemplen alguns dels nous set trams per gravar els no assalariats.

Set trams

El text presentat ahir a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, estableix set trams de cotització per als autònoms, basats en dos paràmetres: els beneficis que obtenen de la seva activitat i la xifra de negocis d’aquesta activitat. Per fer el sistema més equitatiu, s’han creat nous trams de cotització i s’amplia l’abast d’algun d’ells. Les mesures persegueixen un sistema en el qual qui més té més paga i viceversa. 


La base de cotització dels autònoms es calcularà aplicant un percentatge determinat al salari mensual mitjà del total d’assalariats de l’any anterior. Fins ara, aquest percentatge podia ser del 25%, del 50%, del 75% o del 100%, i amb el nou projecte de llei es preveuen tres nous trams fins a arribar als set: de 62,5%, del 125% i del 137,5%, que han de fomentar l’equitat i la sostenibilitat del sistema de seguretat social, equilibrant la reducció d’ingressos que suposarà que més persones es puguin acollir als trams més baixos, amb un increment d’ingressos pels nous trams superiors al 100%, que només s’aplicaran, per exemple, en el cas del 125%, a les rendes netes superiors als 40.000 euros anuals o als exercicis econòmics superiors a 400.000 euros per als administradors de societats o 200.000 per als titulars d’autorització de professió titulada, d’un comerç o indústria o d’una explotació agrícola. 

Joves emprenedors

El Govern amplia la forquilla d’edat per als joves i augmenta dels 30 als 35 anys l’edat límit per beneficiar-se de la cotització per a joves emprenedors durant els primers 12 mesos d’activitat. Aquests cotitzaran el 55% del salari mínim, és a dir entre 50 i 60 euros i tindran dret a les prestacions de la branca general. 

Assignació sense sol·licitud

El Projecte de llei també preveu un canvi pel que fa al mecanisme per acollir-se a un determinat tipus de cotització. Mentre que amb la normativa vigent calia presentar una sol·licitud per reduir la base de cotització, la nova normativa establirà que cada treballador declararà la seva situació al Departament de Tributs i Fronteres i la CASS li assignarà el tipus de cotització que li pertoca segons els ingressos, amb la possibilitat de regularitzar la declaració sense recàrrecs fins al 30 de juny següent. 

Reivindicacions

El projecte també contempla reivindicacions del col·lectiu d’autònoms com la reducció de la cotització en cas d’accident no laboral o malaltia comuna que s’equipararà a la dels assalariats. 

Implementació

«La modificació exigeix  que s’iniciï en un nou any natural, per tant, si la llei s’aprova aquest 2018, la implementació serà el 2019 i, si s’aprova el 2019,  s’aplicarà el 2020», va explicar Espot. A més, des de l’assentiment del Consell General, hi haurà un període de sis mesos perquè la CASS pugui adequar-se a les noves condicions, que requeriran la incorporació de «tres persones de perfil administratiu alt», va recordar Espot.

Viduïtat

El ministre va explicar que s’ha aprofitat la modificació de la Llei per modificar els requisits de la pensió de viduïtat i ara se’n podrà beneficiar qualsevol persona si el cònjuge o parella estable va cotitzar com a mínim 15 anys sumant les dues branques. A més, s’amplien els drets a les parelles de fet de persones difuntes abans de la modificació. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT