PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tafaneries al safareig d’Engordany

‘Turistes i banyistes’ és una visita teatralitzada que homenatja els visitants de la parròquia

El cartell promocional de l’activitat, en primer pla, i responsables i actors de la proposta, en segon pla.
El cartell promocional de l’activitat, en primer pla, i responsables i actors de la proposta, en segon pla. | Comú Escaldes-Engordany / Anna Bonet

El dijous el safareig d’Engordany tornarà a prendre vida i les bugaderes revelaran «algun secret de tots els temps, des de la baronessa Thyssen al Popov» explica la codirectora de les visites teatralitzades Turistes i banyistes, Irina Robles, que s’estrenarà entre els carrers tan aturats en el temps com pintorescs d’Engordany. 


Les bugaderes són només alguns dels 25 personatges que formen part de Turistes i banyistes, un homenatge a l’evolució del turisme a la parròquia d’Escaldes-Engordany, des dels banyistes, cercant l’aigua termal fins als més actuals visitants del segle XX. 


La proposta es desenvoluparà en només deu sessions repartides entre els dies 9, 10 i 11 d’agost i el 22 i 23 de setembre i té una durada d’uns 75 minuts, més o menys. Com que és itinerant, els responsables de Turistes i banyistes ho han previst tot i entremig de la visita coneixerem com es matava el porc a l’Engordany de no fa pas tants anys enrere de la mà del personatge encarnatper la Rosa Garrós: «faré de padrina», diu mentre riu fort perquè en una altra època potser sí que hauria estat una padrina però llueix prou juvenil per dir-li així. Aprofitant la vinentesa, faran córrer el porró i degustaran alguns embotits de la terra amb tots els visitants. 


La Rosa segueix explicant que «és la primera vegada a la vida que faig d’actriu», que la van «enredar» i que té «nervis però il·lusió», alhora que una mica de nostàlgia de «recordar la matança, que jo havia viscut de petita». «És molt entranyable poder explicar com era a la gent», diu i s’acomiada amb un desig: «Espero no decebre», segur que no ho farà. 


Esteve Albert també tindrà el seu alter ego a la representació d’Engordany i d’aquest cervell creador del pessebre vivent d’Escaldes-Engordany sortirà una de les pastoretes encarnada per la jove Marta Pelegrina que guiaran el públic en la segona part de la visita teatralitzada. «És un personatge que surt del pessebre i porta els visitants a parlar amb l’Esteve Albert», descriu el seu personatge la Marta, que ja tenia experiència com a actriu amateur: «Havia format part del pessebre vivent i és molt xula l’experiència de no haver d’esperar a l’hivern per repetir», afirma satisfeta. 


Abans que la Marta prengui el relleu de la guia del grup, els visitants d’Engordany comptaran amb un dels grums de l’antic Hostal Valira per mostrar-los els llocs més representatius. «Per a nosaltres era sentimentalment important de mantenir el nom original del grum, el Tonet, que ens ha ajudat a triar el color exacte del vestuari i a explicar-nos com va ser l’ambient d’aquesta gent adinerada de Barcelona que arribava a gaudir de les aigües termals amb grans cotxes i va revolucionar Engordany», explica la Irina. 


A banda d’aquests personatges localment importantíssims, també apareixeran a l’obra grans noms de la història com Mossèn Cinto Verdaguer, encarnat per Joan Sans, «que va deixar escrit als seus diaris el pas per Engordany i la importància de les seves aigües termals», recorda la codirectora de l’espectacle.


Tampoc faltaran altres noms internacionals ben coneguts, com Franklin, que adoraven «com de fina els quedava la pell amb l’aigua d’aquí». Fins i tot els turistes més moderns de la dècada dels 90 que van arribar de ciutat amb la fal·lera de «provar Caldea» s’hi veuran reflectits, explica la Irina. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT