PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Satisfacció parcial pel canvi en la cotització dels autònoms

Els grups polítics el reben bé però demanen conèixer-ne els detalls

Per Lídia Raventós, Lara Ribas

El ministre Xavier Espot en una roda de premsa anterior.
El ministre Xavier Espot en una roda de premsa anterior. | Maricel Blanch

El canvi previst en el sistema de cotització per als autònoms s’ajusta al que feia temps que reclamaven des de la CEA. El representant dels empresaris i treballadors per compte propi al consell d’administració de la CASS, Francesc Zamora, que també és membre de la patronal, va apuntar que la CEA està «molt satisfeta» amb el text que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar el passat dimecres. A més, res del que demanava n’ha quedat exclòs i considera que és «prou ambiciós». «Ens semblava injust que un autònom fos taxista o enginyer hagués de pagar el mateix», va manifestar Zamora. Per això va avalar la proposta dels set trams de cotització en considerar-la «més equitativa i proporcional». 

Des de la PIME creuen que pot repercutir en els clients si els que més cotitzen augmenten els preus de les prestacions

Des de la PIME, el seu president, Marc Aleix, també va valorar positivament el canvi en aquest sentit. «S’ajusta més a la realitat i és de justícia social», va precisar. Tot i així, va indicar que l’associació «no està del tot satisfeta perquè volem que els autònoms puguin guanyar-se la vida avui i el dia de demà». Segons va explicar Aleix, el cost de vida al Principat és molt elevat i els autònoms que hagin de pagar una cotització superior acabaran cobrant prestacions més cares. «Per tant, el canvi pot repercutir en el client i a nivell de recaptació acabarà sent similar a l’actual perquè hi haurà gent que pagarà menys i d’altra que pagarà més», va puntualitzar el president de la PIME. 

Amb prudència

Els grups polítics van mostrar-se satisfets amb la proposta que el passat dimecres ja va avalar el Consell de Ministres i que ara està pendent de superar el tràmit parlamentari. El conseller liberal Jordi Gallardo va indicar que es tracta «d’una mesura necessària però encara insuficient per donar resposta als problemes dels autònoms». De tota manera, va valorar positivament que el text hagi previst un règim especial per als nous emprenedors. «És un punt positiu que hi hagi una reducció per als joves i els autònoms que comencen», va coincidir el conseller d’SDP Víctor Naudi. Tot i així, va criticar que «la cotització estigui indexada a l’activitat de l’any anterior, ja que els ingressos varien d’un exercici a l’altre, sobretot en el cas dels autònoms, i d’aquesta manera no s’estaria respectant el principi de solidaritat». Per la seva banda, el socialdemòcrata Gerard Alís va manifestar que «els sembla una bona mesura tot i que falta veure’n els detalls».

PUBLICITAT
PUBLICITAT