PUBLICITAT

Encamp

Descobert un possible dolmen a la zona dels Orris d’Encamp

Es tracta de la primera troballa d’aquestes característiques al país

Per El Periòdic

El possible dolmen trobat als Orris d'Encamp.
El possible dolmen trobat als Orris d'Encamp. | SFGA

Des del passat 10 de juliol s’està duent a terme la segona campanya d’excavació a l’Orri d’Emportona, situat a la parròquia d’Encamp. Els treballs s’han centrat en dos dels edificis documentats en la campanya de 2014, corresponents als segles XVI-XVII i XVII-XVIII, respectivament, amb el propòsit d’excavar-los en extensió i exhaurir els nivells arqueològics. Així mateix s’estan duent a terme les tasques de reconstrucció de dues cabanes de l’Orri d’Encenrera. 

 

Ruta dels Orris

Aquestes intervencions s’inscriuen en el marc del projecte de la Ruta dels Orris d’Encamp, un recurs turístic i cultural que pretén fer valdre un seguit de jaciments agroramaders. El projecte, sufragat pel Comú d’Encamp i executat per l’empresa d’arqueologia Actium SL, dona continuïtat a la intervenció d’excavació arqueològica i reconstrucció de l’Orri del Cubil dels anys 2008-2010 (projecte en col·laboració entre el Comú d’Encamp i Govern d’Andorra), i d’ençà el 2014 ja s’hi han dut a terme quatre campanyes d’excavació als orris d’Emportona i Encenrera sota les ordres del director de l’empresa Actium SL., Josep Font. 

Algunes d’aquestes campanyes s’han acollit al programa de subvencions destinades a la implantació de mesures de conservació integrada, conservació i restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural d’Andorra, atorgades pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports. Una de les troballes més significatives de l’actual campanya ha estat la documentació d’una estructura que, a priori, sembla correspondre amb un dolmen. 

 

Únic al país

Es tracta d’un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l’acumulació d’un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de mida molt gran que podrien configurar la coberta de la cambra. La singularitat de la troballa rau en el fet que fins a dia d’avui no s’havia documentat cap estructura d’aquestes característiques al Principat d’Andorra, si bé és un fenomen recurrent arreu del Pirineu i en llocs tan propers com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya, on tenen una ruta especialment dedicada a monuments megalítics, o el Pallars Sobirà. També s’han trobat dòlmens a la comarca de Conflent, a la Catalunya Nord. 

La descoberta pot suposar un fita de gran importància per al coneixement arqueològic del país, alhora que es pot integrar com un element destacat d’aquesta ruta temàtica que projecta el Comú d’Encamp. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT