PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS paga 22.000 euros per cada ingrés a l’estranger en cas d’addicció

La parapública va destinar 69.000 euros a la derivació de tres residents al centre català Cita

L’entrada a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’entrada a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | HNSM

La CASS va pagar l’any passat un total de 69.000 euros per l’ingrés hospitalari a l’estranger de tres persones residents amb problemes d’addicions. La parapública cobreix el 90% dels ingressos al centre Cita, ubicat a la localitat catalana de Dosrius. Aquest hospital ofereix tractaments de rehabilitació més especialitzats que la Unitat de Conductes Addictives (UCA). Sobretot, en l’àmbit dels joves. A més, el centre català està més preparat per als ingressos de llarga durada. 

El 2016, els derivats al Cita a través de la CASS van ser quatre. Així, la parapública hi va destinar 86.500 euros. El 2015, la quantitat va ser encara més alta –superava els 120.000 euros–, perquè hi havia una mitjana mensual de 5,5 pacients residents andorrans ingressats al Cita. Així, en els últims tres anys, la CASS s’ha gastat prop de 21.700 euros anuals per cada usuari derivat a aquest centre.

Les demandes dels afectats

Les mares amb fills amb drogodependència critiquen el baix nombre de pacients que l’UCA deriva al Cita. Rosa Vasques, una de les fundadores de l’associació Fills d’Andorra, considera que el Govern andorrà hauria de concedir més ajudes a les famílies afectades per poder traslladar més menors a Catalunya. 

«A l’UCA no hi ha personal especialitzat en addiccions entre joves, i la majoria estan ingressats molt pocs dies. Quan surten al carrer tornen a fumar», va assegurar Vasques. La integrant de l’entitat insisteix que a Andorra hi ha prop de 5.000 menors d’edat que pateix algun tipus d’addicció. «Molts cops els envien a Salut Mental en comptes de tractar-los el problema de la droga», va detallar.  

Ajuts per anar al centre de sispony

Des del juny, Sispony disposa d’un centre privat de desintoxicació per a joves. Vasques i Marcia Monteiro, l’altra cofundadora de Fills d’Andorra, celebren la iniciativa, però lamenten que sigui una alternativa «només per a rics». «Un ingrés de 15 dies costa 1.650 euros. Això no ho pot pagar gairebé ningú», va afirmar Monteiro. 

Les dues mares proposen que se signi un conveni entre la CASS i aquest centre perquè els nois que estiguin en una situació més greu puguin rebre els primers tractaments al nou espai privat. «El Govern podria donar alguna ajuda econòmica als pares que no tenen diners per portar els fills a centres privats», va afegir la mateixa mare. 

La proposta vol donar una sortida a les mares afectades mentre no s’obri el centre públic que el Govern va dir que inauguraria a finals d’any o a principis de l’any que ve al Solà d’Enclar. «Necessitem recursos mentre no construeixin una unitat preparada per atendre aquests nens», va insistir Monteiro. «L’UCA està desbordada. Falten professionals i no hi ha personal psicològic especialitzat», va apuntar la mare. 

Educadors de carrer

D’altra banda, Fills d’Andorra ha demanat al Ministeri d’Afers Socials que posi educadors de carrer als llocs que freqüenten els joves. «És una manera d’evitar que consumeixin, que venguin droga o que robin», va explicar Vasques, que també voldria que hi haguessin més agents policials destinats al departament de prevenció de drogues. 

L’entitat també reclama des de fa temps que es redueixi l’edat penal dels 18 als 16 anys per poder castigar els joves que venen droga encara que siguin menors d’edat. «El Govern es va negar. Nosaltres demanem que, si no poden anar a la presó, almenys que els facin fer treballs comunitaris», va dir Monteiro. 


L’UCA visita 40 menors i no n’ingressa cap

A l’UCA van ingressar durant tot l’any passat un total de 44 persones. La xifra s’apropa molt a la del 2016, quan van ingressar-hi 45. 

El volum de visitats, però, sí que va augmentar. Segons dades extretes del SAAS, l’UCA va atendre durant l’any passat 562 persones en consulta, 72 més que l’any anterior. 

Sobre l’edat dels usuaris, les mateixes dades mostren que la franja més afectada és la que va dels 50 als 54 anys. Fins a 81 persones d’aquesta edat van visitar-se a l’UCA l’any passat. Per darrere, 77 persones d’entre 40 i 44 anys van acudir als serveis de la unitat. 58 tenien entre 45 i 49, i 53 estan en l’interval d’entre els 35 i els 39. 

Pel que fa als menors de 18 anys, el SAAS registra  un total de 40 visitats a l’UCA durant tot l’any passat. D’aquests, la majoria (33) tenien entre 15 i 17 anys. Els set usuaris restants tenien entre 11 i 14 anys. De les dades consultades, es destaca que cap menor d’edat va estar ingressat a l’UCA durant el 2017. Tampoc n’hi ha cap de registrat durant el 2016.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT