PUBLICITAT

Canillo

Tarda de glòria al Palau de Gel

La selecció andorrana de patinatge artístic rep la visita de medallistes mundials a Canillo

Per Victoria Gómez Pérez

Leonova i Balde, al centre, amb els joves andorrans i espanyols.
Leonova i Balde, al centre, amb els joves andorrans i espanyols. | XAVIER PUJOL

Graderia quasi plena, música de fons i la màquina restauradora sobre la pista del Palau de Gel de Canillo són el presagi de què l’espectacle és a punt de començar. Però no es tracta d’un espectacle qualsevol, sinó de la Gran Gala que dissabte al vespre va reunir les seleccions andorrana i espanyola de patinatge artístic sobre gel, dins el marc de la seva convivència estival a Puigcerdà. Els 11 joves patinadors i patinadores internacionals van compartir cartell amb el medallista canadenc Elladj Balde i la medallista Alena Leonova, qui va venir des de la gran Rússia en substitució de la seva compatriota (i campiona olímpica) Adelina Sotnikova. Ni el públic ni els participants semblaven decebuts per la baixa d’última hora (Sotnikova es va lesionar la setmana passada durant un entrenament), i és que la Gran Gala de Canillo no és una competició d’elit, sinó una exhibició en la que públic i patinadors gaudeixen a parts iguals. «Ens feia molta il·lusió veure l’Adelina, però en aquestes actuacions no es tracta de noms, sinó de nivell i l’Alena és una patinadora magnífica», deia una membre de la selecció espanyola, i les seves companyes li donaven la raó, fent que sí amb el cap. Tot i que l’Alena és una ídola per a totes, realment, a qui no podien deixar de cridar, aplaudir i abraçar era a l’Elladj. «És tan guapo! I patina tan bé!», exclamava una d’elles, mentre els nois preferien lloar la seva qualitat tècnica, intentant dissimular una mica l’enveja sana. 

 

Doble privilegi

Amb puntualitat britànica, una introducció grupal va donar pas a les actuacions individuals que van ser un no parar de piruetes i poses impossibles, alhora que gesticulacions de tota mena i autèntics somriures en les cares dels patinadors convidaven el públic a picar de mans seguint el ritme de la música. No importava si eren dolços acords de ballet clàssic, el més pur flamenc (amb mantó de Manila i clavell al monyo) o el mític We will rock you de Queen, la graderia era dempeus. La cirereta la va posar l’Elladj amb un repertori de temes mítics de Michael Jackson i salts mortals sobre la pista. 

Malgrat que la majoria dels patinadors andorrans i espanyols són campions d’Andorra, Catalunya o Espanya i han aconseguit medalles en diverses categories, encara, diuen, els queda molt per aprendre i poder actuar al costat de grans estrelles, com l’Elladj o l’Alena, és un doble privilegi: per una banda, els poden veure en directe i, per l’altra, es sotmeten a la valoració sincera d’uns professionals que, lluny de veure’ls com una futura competència, els animen a seguir endavant i arribar al més alt nivell. 

En acabar la Gran Gala, els vestidors del Palau de Gel es van convertir en una mena de photocall on tots, medallistes i joves promeses, van tenir el seu moment de glòria amb selfies i autògrafs inclosos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT