PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els tòtems per a gossos registren 3.200 usos per trimestre

El comú n’ha instal·lat tres de nous a Meritxell i en comprarà tres més

Per Meritxell Prat

Una dona amb dos gossos utilitza un dels tòtems del comú.
Una dona amb dos gossos utilitza un dels tòtems del comú. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella fa un balanç positiu de la prova pilot que s’ha dut a terme amb la instal·lació de cinc tòtems on els gossos poden orinar, evitant així que s’embruti la via pública. El conseller de Medi Ambient de la capital, David Astrié, va explicar a EL PERIÒDIC que el seu ús s’ha estabilitzat en uns 3.200 usos al trimestre, segons les dades registrades per la corporació. Així, els cinc tòtems que es van col·locar el mes d’octubre passat, van registrar 4.519 usos el primer trimestre, 3.216 el segon trimestre i 3.244 el tercer trimestre. La davallada s’explicaria, segons Astrié, «per la novetat durant els primers mesos», mentre que després ja es pot veure una xifra més real. Pel que fa als horaris de més freqüentació, són entre la una i les dues del migdia i entre les set i les nou del vespre.


A dia d’avui el nombre de tòtems ja s’ha ampliat fins a vuit, ja que aprofitant l’embelliment de l’avinguda Meritxell se n’han col·locat tres de nous: a l’encreuament amb el carrer Bisbe Príncep Iglesias, amb Pau Casals i amb Josep Rossell Calva. I segons va avançar el conseller de la capital, veient «la bona acceptació» i tenint en compte que la voluntat és que «se’n faci el màxim ús possible i evitar que els animals no orinin a la via pública», al pressupost 2019 s’hi inclourà una partida per comprar-ne tres de nous. D’aquests, dos s’instal·laran a la zona de Ciutat de Valls i l’altre a Santa Coloma.


Ubicacions 

D’altra banda, el conseller va explicar que s’ha decidit canviar la ubicació d’alguns dels tòtems. I és que la prova també ha servit per detectar que aquells que estaven situats en zones ombrívoles, especialment a l’hivern, alguns dies s’havien quedat sense bateria. Tot i que es tenia l’opció de poder canviar de bateries, finalment la corporació ha optat pel canvi de lloc, ja que havien rebut queixes de veïns que no volien la instal·lació davant de casa seva o del seu comerç. «Hi ha molta gent que està a favor de la iniciativa, però també és veritat que molts no ho volen davant de casa», va exposar, recordant que al mateix temps «també se’ns queixen perquè els pipicans estan allunyats del centre. Sembla que a ningú li agrada haver de fer l’esforç, tot i que nosaltres posem moltes facilitats». Així, doncs, a partir d’ara, es preveu «continuar-ne posant de forma gradual, especialment en aparcaments perquè allà no molesten».

Accions 

Veient els resultats obtinguts, la corporació es planteja seguir promocionant l’ús d’aquests aparells, especialment en aquelles zones on hi ha més gossos i on encara es registren moltes queixes de ciutadans per la brutícia que s’acumula a la via pública per culpa de les miccions i excrements dels animals. En aquest sentit, va detallar que el proveïdor els ha parlat de la possibilitat de crear una aplicació (e-can) que permetria localitzar tots els tòtems disponibles, tenir penjada la normativa relativa a la tinença d’animals i  als deures i obligacions dels propietaris d’animals, a més d’opcions per personalitzar-la.


De manera paral·lela també es vol continuar incidint en l’ús de l’ampolla per ruixar les miccions quan l’animal ho faci al mig del carrer. Segons Astrié «cada vegada s’utilitza més l’ampolleta, si bé encara no és la majoria. Per això insistirem amb més campanyes de conscienciació». I és que admet que al Principat «hi ha molts gossos i cal incidir sobretot en els hàbits dels propietaris».

Nova ordinació 

De la mateixa manera l’equip de govern comunal segueix treballant per elaborar una nova ordinació d’higiene pública i convivència ciutadana que ha d’agrupar les diferents normes que ara es troben separades. Serà aquesta nova normativa la que inclourà l’obligatorietat de ruixar amb aigua les miccions dels gossos i les possibles sancions que es podrien imposar per no complir-ho.


Astrié va insistir que és necessari «el respecte» per poder «conviure gossos, residents i turistes», i és que admet que «ens han manifestat que una de les grans xacres de la parròquia és la brutícia i una part molt important és per les miccions dels gossos». Així va recordar els esforços que ha fet la corporació des de l’inici d’aquest mandat, incorporant més personal de neteja, utilitzant més màquines i fent més hores de neteja, però al final «cal que tothom jugui amb les mateixes regles». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT