PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El centre privat de Sispony atén set joves amb addiccions a les drogues

Encara no hi ha cap usuari que hagi optat pel règim de residència durant les 24 hores

Imatge de l’edifici d’Adrimar i del seu entorn, a Sispony.
Imatge de l’edifici d’Adrimar i del seu entorn, a Sispony. | Adrimar.

Un total de set joves amb addiccions a les drogues ja es tracten a Adrimar, el centre privat de rehabilitació de Sispony que es va posar en marxa fa dos mesos. Tots els usuaris són residents i tenen entre 16 i 22 anys. Cap d’ells hi és en condició d’intern, per tant, només hi van durant el dia. De mitjana, la clínica atén uns cinc adolescents per setmana, ja que el nombre d’usuaris varia segons el període. 

El centre té capacitat per a 10 persones per als serveis de dia i per a 10 més per al règim de residència durant les 24 hores. Tot i que fins ara no s’han cobert totes les places disponibles, la direcció del centre, encapçalada per l’exdirector d’Afers Socials, Xavier Cañada, considera que han rebut més sol·licituds de les que esperaven. De cara al setembre, Cañada preveu un augment del nombre d’usuaris. 

Els adults de 35 anys, descartats

En diversos ocasions les demandes d’informació les han fet persones adultes d’entre 35 i 40 anys. Els professionals del centre van optar per descartar els pacients d’aquesta edat. «Ja m’agradaria poder-los atendre, però seria una mica perillós barrejar adolescents amb adults, perquè uns encara s’estan formant i els altres han viscut molt. Massa, fins i tot», va apuntar Cañada. «És veritat que hi ha alguns llocs de Catalunya on conviuen joves i adults, però nosaltres no ho trobem idoni», va afegir l’expert. 

En aquests casos, des del centre se’ls recomanava seguir el circuit establert per la CASS i acudir a la Unitat de Conductes Addictives (UCA), l’únic equipament públic a dia d’avui dedicat al tractament de drogodependències. 

Atrets per la natura i l’anonimat

D’entre les trucades i els mails rebuts des de l’1 de juny s’han registrat «diverses demandes d’informació» de catalans i madrilenys. «L’anonimat i el que els pot aportar la separació del seu entorn habitual són alguns dels aspectes que atreuen la gent de Madrid i Barcelona a tractar-se a Andorra», va explicar Cañada. «Molts dels que viuen en grans ciutats volen canviar d’ambient i envoltar-se de natura», va apuntar el director. «Hi ha sol·licituds que avaluarem al setembre de cara a un possible ingrés després de l’estiu», va puntualitzar Cañada.

Conveni amb la CASS

L’estada a la clínica comporta haver de fer front a unes quotes que no tothom pot pagar. L’ingrés durant 15 dies costa 1.650 euros. Marcia Monteiro i Rosa Vasques, les fundadores de l’associació Fills d’Andorra, lamenten que Adrimar sigui l’única opció al país amb personal especialitzat en drogues i joves. Les dues mares no poden ingressar al centre els seus fills amb problemes d’addiccions al cànnabis per manca de recursos. I com elles, n’hi ha més. 

La proposta de l’entitat és establir un conveni entre la CASS i Adrimar que doni ajuts a les famílies perquè els nens en un estat més greu puguin sotmetre’s als primers tractaments al centre privat. Almenys, fins a principis de l’any vinent, quan el Govern preveu obrir al Solà d’Enclar un centre de rehabilitació públic. Cañada va reiterar que estan oberts a un possible conveni. 

Mantenir la ment ocupada

«Les famílies ens diuen que estan contentes amb com estan evolucionant els nens», assegura el director del centre Adrimar, Xavier Cañada. «Ens expliquen que arriben a casa esgotats», afegeix. I, en part, d’això es tracta. De mantenir la ment dels joves ocupada i d’allunyar-los de pràctiques tòxiques. 

El taller de restauració de mobles o la cura de l’hort que hi ha a l’entorn del centre són algunes de les accions que ha engegat la clínica per als joves amb addiccions. L’objectiu d’aquestes activitats és, entre d’altres, el foment de les dinàmiques de grup i les interaccions entre els residents, el desenvolupament de la responsabilitat i l’autonomia entre els adolescents, i el seguiment d’una planificació estructurada. 

De cara al setembre s’afegiran nous tallers, encara per definir. El tipus d’activitat s’acabarà de concretar després de l’estiu i se sàpiga el perfil dels usuaris inscrits. La programació es fixa a partir de les necessitats de cadascun dels interns.  «Apostem per feines manuals i senzilles, en què els joves puguin participar des de l’inici i fins al final», va detallar Cañada. «Els agrada veure de manera ràpida els resultats del que han fet, i aquests tallers és justament el que permeten», va apuntar el director de la clínica privada de Sispony. En tots els tallers també es dona importància a l’atenció i l’expressió de les emocions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT