PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un terrorista pretenia arribar a Espanya per Andorra, segons un dels jihadistes dels atemptats a Barcelona

El pres pels atacs del 17 d'agost parla d’un altre grup que volia atacar a Lloret de Mar

Per Lídia Raventós

Mohamed Houli en el moment de la detenció.
Mohamed Houli en el moment de la detenció. | EL PERIÓDICO

«L’imam coneixia un altre imam que tenia un altre grup com nosaltres, de vuit o nou persones. Aquest grup era de França tenien pensat passar a Espanya per Andorra, comprar armes i atemptar a Lloret de Mar. Volien atemptar contra l’Ajuntament i la Policia. Jo no se si ho volien fer de forma coordinada amb nosaltres o no». Aquesta és part de l’explicació que va donar als investigadors el jihadista supervivent a l’explosió d’Alcanar que va preparar i executar els atemptats a Barcelona i Cambrils ara fa gairebé un any i que actualment està empresonat per terrorisme. Així consta en el sumari de la investigació al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC i en el qual consta, segons la versió del terrorista, que hi havia un altre imam que coneixia el Principat. En el mateix sumari s’hi afegeix: «També van dir [l’altre grup de terroristes]: ‘Ja veuràs quan l’imam baixi el que guarda als forats de la muntanya’. Jo penso que són armes o explosius i que es referien a les muntanyes que hi ha per Ripoll, però no ho sé segur», explicava als investigadors el jihadista sobrevivent, Mohamed Houli.
Segons la declaració de Houli,  des de la casa d’Alcanar va escoltar una conversa entre dos altres membres de la cèl·lula –l’autor dels atropellaments i el terrorista abatut a Cambrils–i Youssef Aallaa –que va morir a l’explosió de la mateixa localitat– sobre dos homes propers a l’imam de Ripoll i que viatjaven a França i Bèlgica. 

El Principat, als informes belgues / En tot el sumari no hi ha cap més menció que relacioni Andorra amb els atemptats del 17 d’agost de l’any passat o amb possibles nous atacs, però sí que es menciona el Principat en un dels informes realitzats per la policia belga sobre el cas. En concret, i sense que tingui cap importància en la investigació, el cos de seguretat belga utilitza Andorra com a punt geogràfic per situar Vic en un dels interrogatoris a un testimoni. «Entre Andorra i Barcelona, a Vic», s’hi pot llegir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT