PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França va demanar informació sobre l’activitat jihadista a Andorra

El Govern va extremar les precaucions davant la possibilitat d’una connexió dels radicals amb el país

Per Lídia Raventós

La frontera francoandorrana.
La frontera francoandorrana. | La frontera francoandorrana.

Els atacs terroristes que van tenir lloc tant a França com a Catalunya van fer extremar les mesures de seguretat de molts països, entre els quals també Andorra, degut a la proximitat de les localitats on s’havien provocat els atacs. De fet, i tal com van explicar fonts governamentals a aquest rotatiu, l’Executiu va rebre comunicacions «més o menys formals» per saber si els terroristes havien transitat o residit a Andorra. Una informació que, tal com asseguren les fonts, també es va demanar a altres països juntament amb la petició de reforçar els controls a les fronteres corresponents. De fet, des del Govern afirmen que des del primer moment es va contemplar la possibilitat que els terroristes que van dur a terme els atemptats als països veïns tinguesin alguna connexió amb Andorra i per això es van extremar les precaucions i les cerques necessàries. 
 

Fonts policials expliquen que cada dia es realitzen controls i que fins i tot es fa fer mitja volta a algunes persones

Amb tot, i malgrat que és una possibilitat que es té en compte, des de l’Executiu neguen rotundament haver rebut cap comunicació oficial per part de França alertant que el Principat és una zona de pas de terroristes. Així, van remarcar que ni els directors del Cos de la Policia, ni el cap de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal, ni el cap del grup d’Anàlisi Operativa –els càrrecs que oficialment haurien pogut rebre l’avís– tenien cap comunicació de l’Estat veí del nord en aquest sentit. 

Malgrat això, algunes fonts policials van indicar que sí que havien rebut comunicacions per part de França alertant que el país podia estar sent territori de pas per terroristes i que calia extremar la vigilància. En el mateix sentit, les fonts van indicar que els agents de Policia fan molta feina, de manera discreta, de control a les fronteres. Concretament, van explicar que quan tenen algun indici, per petit que sigui, que els fa saltar les alarmes fan foto i agafen les dades de la persona en qüestió i fins i tot en algunes ocasions se’ls fa retornar al país d’on provinguin, ja sigui França o Espanya. Segons les fonts, es tracta d’un procediment que es fa més del que la gent s’imagina.

 

Sense constància del sumari

A pocs dies perquè es compleixi un any dels atemptats de Barcelona, el sumari del cas, al qual ha pogut tenir accés aquest rotatiu, rebel·la que, segons el jihadista supervivent a l’explusió de la casa d’Alcanar, un altre grup terrorista tenia previst atacar Lloret de Mar i pensava arribar a Catalunya passant per Andorra. Sobre aquest fragment del testimoni del terrorista supervivent, Mohamed Houli, inclòs en el sumari del cas, el Govern va afirmar no tenir-ne constància abans que es fes públic per la premsa. Tot i així, van insistir que mantenen una comunicació continuada amb els dos països veïns per col·laborar amb tot el que puguin, especialmetn després dels diversos atemptats a França i a Catalunya. En aquest sentit, des del Govern també van recordar que es va crear un grup de policies especialitzat en terrorisme que primer estava format per agents d’altres àrees i que ara ja està totalment integrat per membres especialitzats que únicament es dediquen a la lluita antiterrorista.

 

Meritxell i Carlemany estan a l’espera de saber l’ubicació exacte dels ginys antiterrorista

El Comú d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany estan a l’espera de conèixer el retorn del Cos de Policia per saber l’ubicació de les mesures antiterroristes. Les dues parròquies utilitzaran, en principi, el mateix sistema, que implementaran properament i que sembla que serà el que punxa els neumàtics i malmet l’eix del vehicle fins a impedir que avanci. En tot cas, els cònsols de les dues parròquies són prudents i prefereixen esperar l’informe final del Cos de Policia per explicar els detalls de les mesures que s’han d’instal·lar. 

Un cop s’hagin avalat per la Policia i aprovat pels comuns, caldrà fer un edicte públic per adjudicar la instal·lació del sistema escollit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT