PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra aspira a liderar la robòtica mundial

Quatre joves andorrans competeixen en un dels desafiaments tecnòlogics més importants

Per Victoria Gómez Pérez

El Mario amb el Pol, l’Eloi i el Jorge i el robot que han construït.
El Mario amb el Pol, l’Eloi i el Jorge i el robot que han construït. | MARIO GIMÉNEZ

Que els robots són el futur ho sap tothom. Cada any apareixen nous invents, fruit de les ments més enginyoses (i enginyeres), amb la missió de canviar el món i fer la vida  dels humans més simple. La FIRST Global és una competició que se celebra cada any a Mèxic i suposa el desafiament de robòtica més important pels apassionats de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Entre els més de 175 països que hi participen, hi ha Andorra, amb el recent graduat Mario Gimenez al capdavant com a mentor del Pol, l’Eloi i el Jorge, tots tres de 16 anys. Plegats, amb esforç i molta imaginació, han ideat un robot a partir d’unes peces metàl·liques que l’organització del campionat els va fer arribar.«Hem creat un petit robot teledirigit que ha de superar diverses proves, com accionar palanques o agafar objectes i portar-los al lloc que se li demani», explica el Mario, a menys d’una setmana de marxar cap a Ciutat de Mèxic amb els seus companys. L’aparell, creat en tan sols un mes, consta de quatre rodes, una rampa per fer lliscar les endròmines que ha de transportar, una pinça mecànica i una hèlix que gira una maneta. Amb ell, aspiren a ser el número u de la robòtica mundial, el que suposaria convertir-se en una nova generació de líders científics, capaços de resoldre tot tipus problemes, des de les garanties de qualitat alimentària a l’accés a l’aigua potable, passant per la seguretat del ciberespai. «Guanyar el FIRST Global donaria molt reconeixement al país i a nosaltres ens quedaria molt bé al currículum», somia el Mario, que es mostra totalment convençut de les possibilitats de l’equip del Principat. 
 

Un robot únic

Cada país té un disseny exclusiu, ja que l’organització només els ha enviat un conjunt de peces soltes i han estat els joves innovadors els que han deixat anar el seu enginy per crear un robot únic, amb la premissa que l’aparell ha de mesurar 50x50x50 centímetres. Però que ningú pensi que són unes peces qualsevol: segons diu el Mario, són d’alta qualitat i tenen un cost total d’uns 700 euros, el que fa que l’androide final «sigui caret». A més, el robot andorrà, compta amb un element que el fa encara més especial: ha estat dissenyat i muntat en el local que el Comú d’Encamp cedeix al Fòrum Nacional de la Joventut, a qui el Mario i els seus companys els hi estan «molt agraïts», independentment del resultat final.

Com a anècdota, una que no hauria de ser-ho: el FIRST Global «reconeix» i destaca la seva aposta per les habilitats i les contribucions de les dones en la ciència, i les anima, en un apartat especial al seu web, a «trencar barreres» i a presentar-se «com a líders» de les properes transformacions que visqui el món. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT