PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gairebé el doble de detencions per violència masclista en un any

La majoria dels 26 homes arrestats per la Policia del gener al juny passat tenen al voltant de 40 anys

Imatge d'una dona.
Imatge d'una dona. | Violència de gènere

Els presumptes casos de violència de gènere s’han gairebé duplicat en un any. Del gener al juny d’aquest any, un total de 26 dones van patir una suposada agressió masclista per part de les seves parelles i exparelles. La dada està extreta dels balanços de detencions que la Policia publica setmanalment. Els agents policials van arrestar més d’una vintena de presumptes agressors durant aquest primer semestre, 11 més que durant el mateix període de l’any passat, quan se’n van detenir fins a 15. Això es tradueix en un augment de 74%. 

De les mateixes notes de la Policia s’extreu que en la majoria dels casos, les víctimes són les parelles sentimentals dels agressors. Concretament, en el 70% de les detencions efectuades durant els primers sis mesos de l’any. És a dir, en 18 dels 26 casos. També es van registrar fins a cinc casos de presumpta violència masclista cap a l’exparella, i fins a tres casos en què la víctima era una familiar, com ara una mare, una germana o una filla. 

Més durant l’hivern i a escaldes

Gran part de les detencions es van produir durant l’hivern i a la parròquia d’Escaldes-Engordany. De fet, prop del 45% d’arrestos per violència de gènere es van efectuar al gener i al febrer d’aquest any. 

Pel que fa a les parròquies, en 10 casos es va intervenir a Escaldes. Per darrera, en cinc casos, a Encamp, i en quatre, a Andorra la Vella. A Canillo es van fer dues detencions, igual que a la Massana i a Sant Julià. A Ordino, hi va haver un únic cas. 
Els presumptes autors de les agressions tenen una mitjana d’edat de 40 anys i en el 85% dels casos són residents al Principat. Així, dels 26 detinguts, 22 eren residents i els quatre restants, no. 

Causes

La Policia mai dona detalls  de les detencions efectuades. Per tant, es desconeix en quina situació es troben actualment els presumptes agressors. Els casos de violència de gènere només transcendeixen si arriben a la Batllia. 
Tot i això, a la llista pública de detencions setmanals, de vegades s’explica breument la gravetat de les agressions. En alguns registres es menciona que en les «discussions conjugals» hi ha hagut bufetades, esgarrapades, cops de puny o cops al cap amb una planxa d’allisar el cabell, per exemple. Fins i tot, en algun cas es requereixen els serveis de la Policia per haver esgrimit una arma blanca. 

Violència domèstica i de gènere

Els balanços de la Policia encara no diferencien entre violència domèstica i de gènere, però amb la llei d’igualtat que ha d’entrar a tràmit parlamentari properament, es concretaran les definicions d’acord amb el conveni d’Istambul i es deixarà clar que la violència de gènere només s’exerceix cap a les dones –pel motiu de ser dones. La violència domèstica, en canvi, és la que es produeix dins una unitat familiar i és exercida per qualsevol dels seus membres. 

En aquest sentit, la Policia continua ficant al mateix sac les agressions masclistes, les exercides per una dona cap al seu marit o al seu fill, i les que involucren baralles entre germans. Tot s’engloba en el paquet de «delictes contra la integritat física en l’àmbit domèstic». Per aquest mateix delicte, durant aquest semestre, un total de sis dones van ser arrestades per suposats maltractes cap a algun membre de la seva família. La mitjana d’edat de les detingudes és de 20 anys. 

D’altra banda, els documents constaten que en quatre ocasions, les detencions van ser múltiples. Així, van involucrar l’home i la dona. Les agressions físiques entre germans van derivar en tres detencions. 

Tres arrestos per delictes contra la llibertat sexual

Durant el primer semestre de l’any, la Policia va arrestar tres homes per presumptes delictes contra la llibertat sexual. Sota aquesta denominació jurídica, es troben tipificats delictes com la violació, les agressions sexuals, l’exhibicionisme, l’assetjament sexual i el rapte.

L’última detenció per aquesta raó va tenir lloc el juny passat a Andorra la Vella. El suposat agressor tenia 54 anys. Els altres dos casos es van produir a l’abril a Escaldes, per un home de 70 anys i un altre de 36. 

Durant el primer semestre de l’any passat, es van arrestar cinc persones pel mateix delicte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT