PUBLICITAT

Andorra la Vella

Omplir el dipòsit costa fins a un 18% més que l’estiu passat

El mes de juliol va registrar un encariment mitjà del 17% dels preus dels carburants

Per El Periòdic

Els conductors que han hagut d’omplir el dipòsit aquest estiu segur que ho han notat a la butxaca. Segons les dades que va fer públiques el departament d’Estadística del Govern, durant el mes de juliol el preu dels carburants va registrar un encariment mitjà del 17% respecte al mateix mes del 2017 i mentre el preu de la benzina s’ha encarit al voltant del 14%, en el cas del dièsel l’increment arriba al 18%. Amb tot, si es mira per tipologies, el producte que més s’ha encarit és el gasoil de calefacció, que presenta una variació positiva del 22,9%, de manera que cada litre costava al juliol 0,80 euros.


Com s’ha dit, en el cas del gasoil de locomoció, l’increment és del 18,2%, de manera que el mes passat el preu se situava, de mitjana, a 1,052 euros. Darrere seu es va situar el gasoil de locomoció millorat, que amb un increment del 17,5% costava 1,082 euros. En el cas de la gasolina sense plom de 95 octans, es va encarir un 14,6% (1,198 euros) i, per últim, la gasolina sense plom de 98 octans es va apujar un 13,7% (1,258 euros).

Diferencial  

Tot i l’encariment el diferencial amb els dos països veïns encara és notable. A Espanya, el gasoil normal costava al juliol al voltant d’1,25 euros; el gasoil millorat, 1,30; la gasolina sense plom de 95 octans arribava als 1,34 euros mentre que la de 98 octans s’enfilava fins a 1,47 euros. La diferència amb França encara és més gran, ja que els preus estan, fins i tot, per sobre d’Espanya. El dièsel normal té un cost d’aproximadament 1,44 euros, la gasolina de 95 octans costa 1,55 euros mentre que la de 98 octans té un preu mitjà d’1,60 euros.


Segons les dades d’Estadística, de gener a juliol del 2018, tots els carburants han augmentat de preu respecte al mateix període del 2017, sobretot el gasoil de calefacció, amb un 11,5%. Pels preus dels carburants amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, es constata en el gasoil de locomoció i la gasolina sense plom de 95 octans una tendència a la baixa, tot i que positiva, situant-se en un 1,3% i un 0,7%, respectivament. En canvi, el gasoil de locomoció millorat i a la gasolina sense plom de 98 octans, presenten una tendència a l’alça i se situen en un 1,7% i un 2,0%, respectivament.

Importació de carburants  

Andorra ha importat 14,29 milions de litres de carburants durant el mes de juliol, el que suposa un 12% més que el juliol del 2017. El carburant que més s’ha important ha estat el gasoil de locomoció amb 10 milions de litres. Aquesta dada arriba en un moment en què a tot el món s’està qüestionant el futur dels vehicles dièsel i les vendes estan caient en picat. Així, segons l’últim informe d’Estadística, el mes de juliol hi va haver 49 matriculacions menys d’aquest tipus de vehicles, xifra que suposa una davallada del 26,8% respecte al mateix període del 2017.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT