PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern estudia la prejubilació i l’augment dels sous dels infermers

Salut analitzarà amb el SAAS l’opció d’allargar les baixes maternals i la resta de demandes del col·lectiu

Per Lídia Raventós

Infermers a l’UdA durant el Dia internacional de la infermeria.
Infermers a l’UdA durant el Dia internacional de la infermeria. | MARICEL BLANCH

El Ministeri de Salut es va comprometre ahir, en una reunió de gairebé tres hores amb representants del Col·legi Oficial d’Infermers d’Andorra (COIA), a estudiar les demandes del col·lectiu i a donar una resposta el mes vinent. Així, al setembre, o com a molt tard, a l’octubre, els infermers sabran si finalment aconsegueixen l’augment de sou que reivindiquen des de fa anys. També se’ls farà saber si es podran prejubilar als 60 anys, com ja poden fer els mestres. 

D’entre la llista de propostes que van exposar a la trobada, la mesura que els afectats consideren més «urgent» és la dels salaris, que fa 10 anys que estan congelats. Des del Col·legi volen que les condicions salarials guardin més relació amb la formació, amb les responsabilitats que comporta la professió i amb el nivell de vida al Principat. 

De mitjana, els infermers cobren 1.900 euros nets al mes, només 100 euros més del que perceben els treballadors del mateix àmbit a Espanya. Els integrants del col·legi professional, encapçalats per David Cusidó, van evitar concretar a la reunió la quantitat que desitgen percebre. «De moment no volem donar un número, a l’espera de la proposta del Govern», va apuntar Cusidó. 

Bones sensacions

El ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, es va mostrar «molt cordial i disposat a parlar de qualsevol tema», segons va descriure el portaveu de l’entitat, satisfet que el Govern no hagi tancat la porta a cap dels suggeriments del col·lectiu. Tampoc a la d’allargar de cinc a sis mesos la baixa per maternitat ni a la de permetre la jubilació voluntària als 60 anys. 

«El que demanem són mesures per fomentar la conciliació familiar», va subratllar Cusidó, que també vol que es concedeixin mitges jornades als professionals que ho sol·licitin. En aquest sentit, els integrants del COIA volen situar les condicions laborals dels infermers al mateix nivell dels altres agents de la funció pública i de les organitzacions parapúbliques del país. 

«Analitzarem totes les propostes amb el SAAS per saber quin impacte econòmic tenen i si són viables», va explicar Antoni León, secretari d’Estat de Salut. León va puntualitzar que a tots els treballadors del SAAS se’ls va apujar el sou amb l’IPC aquest any. «Però igualment s’estudiarà la seva petició», va aclarir León. «S’estudiarà tot, i tot allò amb què tinguin raó se’ls hi dirà que sí», va insistir. 

Més personal

L’altra demanda històrica dels infermers és la de les dimensions de la plantilla, que consideren insuficient per oferir un servei de qualitat. Cusidó va exposar la necessitat de fixar un sistema de ràtios d’infermers per usuari i segons la tipologia de cada pacient. «Ens trobem davant de situacions en què la infermeria ha de donar atenció a un nombre massa elevat de pacients», va comentar Cusidó. 
El COIA voldria seguir els estàndards de l’Organització Col·legial d’Infermeria. L’entitat espanyola estableix, per exemple, que es requereix el treball d’un infermer i un auxiliar d’infermeria per cada 12 o 15 pacients menors de 40 anys durant els torns de dia. En torns de nit, es necessitaria el mateix equip per cada 16 o 18 pacients d’aquesta franja d’edat. 

«Pel que fa a la falta de personal, s’han de mirar els informes que determinen les ràtios, i si realment falta personal se’n posarà, perquè l’objectiu és donar la millor atenció al pacient», va assegurar el secretari d’Estat. 

Regular la professió

Sobre la regulació de les professions sanitàries que està impulsant la consellera general independent, Sílvia Bonet, a través d’una proposició de llei, León va destacar que «l’objectiu és treballar conjuntament». «La nostra voluntat sempre ha estat regular les professions i si la seva és la mateixa, cal treballar constructivament», va afegir. 

D’altra banda, els professionals sanitaris van tornar a manifestar l’interès en la creació d’un màster d’infermeria a la Universitat d’Andorra (UdA). «S’està treballant conjuntament amb el Ministeri d’Educació i el de Salut per dur a terme aquest projecte», va detallar el president del Col·legi. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT