PUBLICITAT

Ordino

Preocupació per l’impacte de les pedregades en la collita del tabac

Sant Julià és la parròquia més afectada, amb un 70% de les plantes d’Aixirivall «trinxades»

Camp de tabac a la Borda Mateu de Santa Coloma.
Camp de tabac a la Borda Mateu de Santa Coloma. | Maricel Blanch

Les pedregades de la setmana passada han castigat el sector tabaquer i, especialment, el de la parròquia de Sant Julià. El classificador de tabac, Toni Servat, calcula que el mal temps ha «trinxat» el 70% del tabac que es conrea al quart d’Aixirivall. Al quart de Fontaneda, les pèrdues ronden el 50% de la collita, mentre que a Juverri, el 30% ha quedat inservible. Alguns terrenys de Sispony, a la Massana, també han patit les conseqüències de la pedra, però Sant Julià és, de lluny, la més perjudicada, segons afirma l’expert del sector.

L’any passat, la meteorologia va jugar una mala passada a les parròquies altes. Aquest any, li ha tocat el rebre a la zona on es cultiva més tabac. A Sant Julià es produeixen uns 80.000 quilos, és a dir, el 35% de la producció de tabac del país. Sirvat espera que el temps es comporti i no es repeteixi la situació de la collita del 2017, que recorda com a «desastrosa».

«Si no torna a pedregar, no crec que arribem a tenir les pèrdues de l’any passat», va afegir el classificador. Tot i això, Sirvat destaca que al mes d’agost «és quan venen les pedregades més fortes de tot l’any». 

Superar les pèrdues del 2017, difícil

«Si no hi ha cap daltabaix meteorològic, la situació ha de ser bona», va apuntar ahir el director del Departament d’Agricultura del Govern, Landry Riba, més optimista que Sirvat. 

El classificador es mostra preocupat per les possibles pèrdues d’aquest any, però també descarta que s’arribi a les xifres de l’any passat, que sobretot van repercutir en les collites d’Encamp. «Vam vendre només 148.000 quilos dels 250.000 que vam produir al país», va lamentar Sirvat. 

Inici de la recollida

De moment, els colliters han començat el procés de recollida de tabac. Sirvat preveu que el mes que ve ja s’haurà traslladat tot el producte a la Borda Mateu de Santa Coloma, on s’assequen les fulles de tabac i es classifiquen en diferents categories.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT