PUBLICITAT

Ordino

De les festes «més entranyables»

Sorteny atreu prop de 200 persones amb motiu de la benedicció del bestiar

Dues vaques descansen a la Rabassa de la vall de Rialb, ahir.
Dues vaques descansen a la Rabassa de la vall de Rialb, ahir. | Xavier Pujol

La tradicional benedicció del bestiar va atreure, ahir al migdia, prop de 200 persones a la Rabassa de la vall de Rialb. El mossèn va beneir els aproximadament 300 caps de bestiar que han marxat de les cotes més altes per quedar-se una temporada a les pastures baixes, abans de tornar a Sorteny. «Es fa el recorregut invers que a principi de temporada, i posteriorment s’empalma amb la fira», va explicar elconseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del Comú d’Ordino, Marc Pons.

Tant Pons com el cònsol major del comú ordinenc, Josep Àngel Mortés, van celebrar que la cabana a la parròquia i al país es mantingui estable, tot i les fluctuacions «esperables» en el nombre d’explotacions. La cabana bovina del Principat està formada de 1.400 mares de cria, 900 vedells i una seixantena de toros. 

L’acte sempre va seguit d’un dinar de germanor. A banda dels ramaders i els pagesos de la parròquia, també se sumen a la festa a l’aire lliure els seus amics i familiars, les autoritats i alguns –pocs– turistes que arriben per casualitat a la vall. 

N’hi ha que fa més de 20 anys que no es perden aquesta cita. «Fa 28 anys que vivim a Ordino i creiem que és una de les festes més boniques i entranyables de la parròquia», va dir Maria Teresa Lafuente. El seu marit, Josep Maria Pons, coincideix amb la seva dona, i recorda, amb emoció, com ha canviat la tradició en els últims anys. «Abans hi havia molta més gent. Venien com 300 ramaders. Ara molts ja no hi són. La majoria ja eren molt grans», va explicar Pons. 

El matrimoni va descobrir l’acte quan un hoteler que alhora treballava de ramader els va convidar a l’acte. «Li estem molt agraïts», va afegir la dona. 

També és una tradició que aprofiten els més petits. Per exemple, una vintena d’infants del Casal d’Estiu d’Ordino. «És molt interessant pels nens sortir del poble i esbargir-se entre la natura», va explicar una de les monitores, Natàlia Ferreiro. Alguns dels nens, sobretot els més grans, van poder caminar uns 20 minuts fins arribar a la Font Freda. Allà es va organitzar un aperitiu amb xocolata, botifarra i llonganissa. 

Després de l’aperitiu i el discurs del mossèn per allunyar el bestiar de malalties, es van repartir prop de 50 quilos de carn de corder i 30 de botifarra, amb una amanida d’acompanyament. De postres, coca i formatge, i per beure, aigua, vi i cava. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT