PUBLICITAT

Canillo

Polèmica per l’ús del castellà en una visita a Sant Joan de Caselles

Una família presenta una queixa i el Govern comprovarà l’ús del català en les explicacions als visitants

Per Meritxell Prat

Vista de l’església de Sant Joan de Caselles a Canillo.
Vista de l’església de Sant Joan de Caselles a Canillo. | TONY LARA

Una notícia apareguda en el mitjà català Nació Digital en la qual un grup de turistes denuncien que la guia de Sant Joan de Caselles no els va voler fer una visita en català, va encendre ahir la polèmica. Mossèn Ramon Rossell, responsable de l’església, defensa que la llengua s’adapta als visitants perquè tothom ho pugui entendre i Govern ha anunciat que comprovarà si s’utilitza el català. 


Segons recull la notícia, la guia va indicar que faria la visita en castellà perquè d’aquesta manera ho podria entendre tothom. «En aquell moment, tots els grups de turistes, amb absoluta naturalitat i respecte, van dir que per a ells podia ser en català», exposen, i detallen que «de les onze assistents, nou érem catalanoparlants i dues castellanoparlants que van manifestar que elles entenien el català perfectament». Malgrat aquesta circumstància, segons els afectats que no es van voler identificar, la guia va negar-se a utilitzar la llengua oficial adduint (en català): «No us ho explico en català perquè això està pensat per als turistes». 
La situació hauria indignat tant els presents que haurien abandonat la visita. En la carta que haurien fet arribar al digital català demanen que el Govern garanteixi les visites en català i animen als turistes a exigir ser atesos en català.

Diversos idiomes 

Mossèn Ramon va explicar que la guia de l’església és una persona que fa anys que ho fa per encàrrec seu (no es tracta de cap guia del Govern) «i mai havíem tingut cap problema». De fet, remarca que «apliquem el sentit comú, si els turistes són catalans, se’ls atén en català, si són castellans, en castellà, si són francesos en francès i si hi ha barreja, s’utilitzen totes les llengües perquè tothom ho entengui». A més, recorda que si algú vol una informació més aprofundida «tothom pot venir a AINA i jo els atenc». Ramon Rossell es va mostrar sorprès per la situació generada per «una família que van argumentar que la seva filla de 3 anys no entenia el castellà». 


Davant la polèmica l’ANA va informar ahir que el Govern comprovarà l’ús del català en les visites guiades a l’església romànica de Sant Joan de Caselles. De fet, avui mateix integrants del Servei de Política Lingüística es desplaçaran a Canillo per constatar l’ús de la llengua oficial. Les fonts consultades per l’ANA consideren que el català s’utilitza de forma habitual i que les queixes d’alguns turistes són un fet aïllat.


Preguntat per la comprovació del Govern, el capellà canillenc va reivindicar la seva actuació i va respondre de manera clara que el que s’hauria de prioritzar és «obrir més les portes». I és que tal com va recordar, a partir del setembre les esglésies no es poden visitar, «excepte Sant Joan de Caselles perquè en tenim cura nosaltres». Així doncs, no entén «perquè es compliquen tant la vida i no apliquen el sentit comú. Hem de mirar d’atendre tothom». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT