PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 62% dels presos participen en programes de reinserció laboral

Un total de 26 interns treballen per Andorra Telecom o Desplom, dels quals 11 estan en presó preventiva

La façana del centre penitenciari de la Comella.
La façana del centre penitenciari de la Comella. | Maricel Blanch

El 62% dels presos del país han participat en els programes de reinserció laboral que ha impulsat el Govern juntament amb Andorra Telecom i l’empresa de treballs verticals Desplom. Així, dels 42 interns que actualment acull el centre penitenciari, un total de 26 s’han beneficiat del projecte des de principis del mes de juny. 

Només una persona ha treballat per a Desplom. Els 25 restants s’han acollit a la iniciativa de la parapública, treballant regularment en l’embalatge i el triatge dels productes d’Andorra Telecom. Des d’aquest estiu, en el marc de la renovació del conveni amb el Departament d’Institucions Penitenciàries, es va establir que la feina dels reclusos seria remunerada. 

Segons dades del Govern, dels interns que han participat als treballs que oferta la parapública, 14 són penats que compleixen una sentència ferma, i 11 són preventius i estan a l’espera d’una resolució judicial. L’home que ha signat un contracte laboral amb Desplom ho va fer després d’obtenir la llibertat condicional. Aquesta empresa va preferir no fer valoracions fins al setembre. 

Hàbits per al futur

Des d’Andorra Telecom sí que es van pronunciar. «La valoració d’aquestes tasques ha estat molt positiva per part del centre», van assegurar fonts del departament de comunicació. 

Les mateixes fonts consideren que la iniciativa suposa una bona preparació per a la futura inserció laboral i social dels interns involucrats, perquè els permet adaptar-se a «uns hàbits responsables i organitzatius» que ajudaran a una «millor adaptació a la reinserció a la societat en un futur». 

Sobre el nombre de persones incloses en el programa, la parapública també es mostra satisfeta. «Es tracta d’un acord plenament satisfactori perquè permet rebre de les persones internes al centre penitenciari un servei retribuït de qualitat, alhora que participem en una activitat que contribueix a la reinserció futura», expliquen des d’Andorra Telecom. 

Formació en atenció telefònica

D’altra banda, a partir d’avui s’obren les inscripcions per apuntar-se a la formació en atenció telefònica que oferirà la parapública a partir del mes vinent a tots els interns que hi estiguin interessats. 

El curs pretén afavorir la integració social i laboral dels reclusos una vegada surtin de la Comella. La formació ocupacional proporciona coneixements bàsics per fer feines i oficis. «Vam considerar que el contingut d’aquesta formació els pot ser útil pel desenvolupament de qualsevol treball, així com en el seu dia a dia en la relació amb altres persones, i sigui quin sigui el seu context social», van apuntar des de la parapública. 

El curs, per tant, té l’objectiu d’apropar els interns a la realitat laboral del país i, alhora, facilitar-los una estabilitat emocional. Aquestes accions s’emmarquen en la política de responsabilitat social corporativa de la companyia. 

Més seguretat a les instal·lacions de la Comella 

El Govern ha convocat un concurs públic per al subministrament i la instal·lació de programes de seguretat al centre penitenciari de la Comella. L’acció respon a la necessitat d’actualitzar i centralitzar els diferents programes de seguretat del centre, tant el de detecció

S’instal·laran quatre monitors de 32 polsades, tres càmeres minidomo, una desena de fons d’alimentació, un mòdul d’ampliació de telemetria, una quinzena de cilindres de protecció de claus i un arc de metalls, per substituir els actuals. 

Per reforçar la vigilància perimetral, també es vol instal·lar una càmera tèrmica, quatre càmeres IP ‘minidomo’ amb gravador i un sistema de control d’accés. 

Registrats només cinc vis-a-vis des del mes de juny

El nombre de comunicacions íntimes de presos amb familiars ha estat menor del que preveia el Departament d’Institucions Penitenciàries a principis d’estiu. El vis-a-vis es va posar en funcionament el passat 20 de juny i, des de llavors, només s’han celebrat cinc visites. Segons les dades extretes del Govern, al juny es va registrar una única una comunicació íntima al centre penitenciari de la Comella. Al juliol, n’hi va haver dues, i a l’agost n’estaven previstes dues més. 

«La petició de comunicacions íntimes per part dels interns ha estat inferior a les previstes del Departament d’Institucions Penitenciàries, ja que únicament s’ha assolit el 33% d’ocupació dels espais de comunicació íntima», van explicar fonts del departament de comunicació de l’Executiu. 

Els interns que tenen dret a les comunicacions íntimes són els preventius i penats que portin sis mesos ininterromputs i tinguin parella. Actualment, només vuit presos gaudeixen d’aquest tipus de comunicació, segons la petició i els requisits demanats. 

Amb dos mesos de retard

Les noves sales es van inaugurar a mitjans de juny, però amb dos mesos de retard. La iniciativa no només permet que els interns puguin utilitzar les sales per a les visites íntimes concertades. També suposen un element més de reinserció i resocialització per a ells, segons va assegurar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT