PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Creixen un 30% els detinguts per conduir sota els efectes de l’alcohol

La Policia arresta els sis primers mesos d’aquest any 148 persones, 34 més que el mateix període de 2017

Dos agents de Policia fan un control d'alcoholèmia.
Dos agents de Policia fan un control d'alcoholèmia. | El Periòdic

La Policia va detenir fins al 30 de juny passat un 30% més de conductors que superaven la taxa permesa d’alcohol en sang que comporta responsabilitat penal (0,8 g/l) respecte del mateix període de 2017. Durant els sis primers mesos de l’any, els agents van arrestar 148 persones en aquestes condicions, 34 més que els mateixos mesos de 2017. Així se’n desprèn del còmput de balanços de detencions facilitats pel cos policial setmanalment. 

Augmenten les detingudes

El 86% dels detinguts d’aquest any, un total de 127 persones, van ser homes; mentre que només el 14% van ser dones, és a dir, hi va haver 21 detingudes per superar la taxa penal d’alcoholèmia. Si observem els detinguts per gènere del mateix període de 2017, s’aprecia un augment de les detencions de dones, ja que el 2017, només hi va haver un 11,5% de detingudes, equivalent a 10 dones d’un total de 114 detencions. La majoria dels qui van superar la taxa penal d’alcoholèmia el 2017 van ser homes, en concret un 88,5% del semestre analitzat i comparat. 

País de residència

La majoria dels detinguts per la Policia per alcoholèmies superiors a 0,8 g/l de sang van ser residents al país, 127 persones, el que equival al 86% dels detinguts els primers sis mesos d’aquest any. La proporció de residents versus no residents és molt similar a la de 2017, ja que l’any passat 97 detinguts d’un total de 14 residien a Andorra, és a dir, un 85% del total d’arrestats. 


Per tant, els conductors amb residència a altres països segueixen representant la minoria dels detinguts, un 15% el 2017 i un 14% el 2018. Val a dir que durant els primers mesos del 2018, quatre d’aquests residents detinguts eren temporers, mentre que durant el mateix període del 2017 els temporers arrestats van ser el doble, vuit. 

Els índexs 


La majoria de detinguts durant el primer semestre d’aquest any per delictes contra la seguretat del trànsit van donar resultats d’alcoholèmia d’entre 1 i 1,5 g/l, en aquesta forquilla la Policia va detectar 67 conductors, és a dir, un 45,3% del total. 


La segona franja d’alcoholèmia més nombrosa és la que va entre els 1,5 i els 2 g/l. En aquest cas un 27% dels arrestats, 40 persones, es van trobar en aquest estat. Els conductors que van ser detinguts amb menys d’1 g/l d’alcoholèmia van ser 23, la qual cosa equival al 15,5% del total. 
Finalment, un 2,2% dels detinguts, és a dir, 18 persones, van presentar una taxa d’alcoholèmia molt alta entre 2 i 3 g/l. No obstant això, de moment, durant el 2018, la Policia no ha detectat cap taxa d’alcohol al volant que superi els 3 g/l, com sí que va passar el 2017, quan un home resident de 52 anys va ser enxampat per la Policia amb un índex d’alcohol en sang de rècord: 4,85 g/l. Els agents el van interceptar el 20 de març, dilluns, a les 17.00 hores, després de patir un accident que només va provocar danys materials. 

Menys drogues

Segons les dades facilitades per la Policia, fins al passat 30 de juny només s’han detectat dos casos positius en el control específic de conducció sota els efectes d’estupefaents. En concret es va tractar de dos conductors que conduïen sota els efectes del cànnabis. En canvi, el 2017, van ser set els conductors que conduïen sota els efectes d’aquest opiaci, a més de tres altres conductors que havien consumit cocaïna, segons van revelar les anàlisis. 
La Policia ha reforçat des del 2017 les campanyes d’alcoholèmia amb l’objectiu de reduir el consum d’alcohol entre els conductors. En l’última, realitzada el mes de juliol, un 4,7% dels conductors van donar positiu en el test d’alcoholèmia. 

Què diu la llei sobre la taxa d’alcohol a la sang?

33 L’article 124 de la Llei del Codi de Circulació indica que, en un test d’alcoholèmia, les sancions administratives s’apliquen als conductors professionals amb un resultat positiu d’entre 0,2 g/l i 0,5 g/l, i a la resta de conductors entre 0,5 g/l i 0,8 g/l. La multa és de 150,25 euros i, a més, també es pot suspendre un permís de conduir per un mes. Quant a la responsabilitat penal, l’article 268 del Codi Penal fixa en delicte les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals. En aquests casos, la Policia detindrà els conductors que superin aquests límits i a tots aquells que refusin de sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia. Les condemnes que s’apliquen en aquests casos són les següents: per als conductors professionals, pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys –el Tribunal també pot imposar la pena d’inhabilitació per a exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys–; per als conductors no professionals, pena de presó fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys, i per al refús de sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT