PUBLICITAT

Coll de Nargó

Dinosfera mostra al públic la restauració de peces

Els visitants poden conèixer el procés i veure’l en directe a l’equipament

Per El Periòdic

Treball de restauració a Dinosfera.
Treball de restauració a Dinosfera. | ACN

El Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó (Alt Urgell) permet veure en directe, fins al pròxim 11 de setembre, el procés de restauració d'algunes de les peces de dinosaures que s'han extret en el marc de les campanyes d'excavació que es duen a terme en diversos jaciments del Pirineu. Aquesta iniciativa, que permet complementar la visita a l'equipament, té com a objectiu divulgar la tasca que duen a terme els investigadors i, a la vegada, preparar el material que serà objecte d'estudi. Durant el mes de juliol i la primera quinzena d'agost han passat per l'espai unes 2.000 persones, una quarta part del volum mitjà de visites que es registren de forma anual, motivades, en molts casos, per l'ampli ventall d'activitats que s'hi desenvolupen.

Veure en directe com es restauren peces de dinosaures localitzades en diversos jaciments del Pirineu és possible durant les vacances escolars d’estiu a Dinosfera, a Coll de Nargó. L’activitat, que es duu a terme en els mateixos horaris d’obertura de l’equipament –a excepció dels dilluns-, pretén acostar als visitants la recerca paleontològica que es desenvolupa en aquesta zona. L’Irina Fernández és l’encarregada d’aquesta tasca i explica que al públic “els hi agrada molt veure la feina que hi ha al darrera de les exposicions i veure que hi ha fòssils de dinosaures al seu abast i que els poden tocar”, segons informa l'ACN.

D’entre els encuriosits que s’acosten a veure la seva feina, n’hi ha que li pregunten, diu la restauradora, “si els fòssils són de veritat”. També s’interessen en saber si són de la zona i si encara se'n poden trobar. De fet, a Coll de Nargó s’ha localitzat la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa i s’ha constatat que era un entorn propici per a la cria, en tractar-se d’una zona pantanosa i de platja que comptava amb molta vegetació.

Les peces amb les quals treballa la Irina aquests dies són de fa 68 milions d’anys i corresponen a la darrera època en què van viure els dinosaures abans de la seva extinció. La seva feina consisteix, bàsicament, en treure les restes de sediment que hi han quedat després de la seva extracció, a més d’enganxar i consolidar amb resines sintètiques aquelles parts que estiguin trencades. Un cop preparat el material, es traslladarà a Isona, al Museu de la Conca Dellà, o a la seu de l’Institut Català de Paleontologia per estudiar-lo i, posteriorment, retornar novament a Coll de Nargó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT