PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Denunciat per estafa un home que volia llogar un pis fals

El presumpte autor dels fets va contactar amb les víctimes per Facebook demanant 200 euros de reserva

Una captura de pantalla de la conversa per Facebook entre Filipa i el presumpte estafador.
Una captura de pantalla de la conversa per Facebook entre Filipa i el presumpte estafador. | Facebook

Ana Filipa i Vania Gutiérrez denunciaran avui un home que va contactar amb elles a través de Facebook per intentar llogar-los un pis fals. El presumpte estafador demanava a les víctimes un avançament en efectiu d’uns 200 euros per fer la reserva de l’habitatge. Oferia una vivenda cèntrica i moblada, amb tres habitacions i per només 450 euros al mes, molt per sota del preu de mercat. Abans de veure el pis, exigia 1.350 euros, equivalents a tres mesos de lloguer. 

La sospita es va intensificar quan les dones van descobrir que les fotos que els havia enviat coincidien amb les d’un pis d’Encamp anunciat a la pàgina web d’una immobiliària de la capital, segons va avançar RTVA. Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got, tal com van explicar les víctimes a aquest rotatiu. «A mi em deia que el pis estava a Escaldes, i a la Vania li deia que estava a prop de Govern», va detallar Filipa. 

Excuses per no ensenyar el pis

Gutiérrez, abans d’assabentar-se de l’estratagema, va arribar a quedar amb l’home. «Em posava presses, deia que hi havia molta gent interessada i que havia de pagar 200 euros de reserva», va apuntar. Després de regatejar, van quedar que només li donaria 20 euros. Així ho va fer. «Vam quedar davant del Super U, li vaig donar els diners i em va dir que parlaria amb la propietària per quedar un dia per veure el pis», va relatar Gutiérrez. 

Mai va conèixer la propietària, i tampoc va tenir l’oportunitat de visitar l’habitatge. Com a excusa deia que l’actual llogatera encara vivia allà i no tenia temps per ensenyar-lo. «Em va dir que si li pagava els 1.350 euros, em donaria les claus», va afirmar l’afectada. 
Aquell dia, Gutiérrez va rebre un missatge d’Ana Filipa, una coneguda seva amb qui compartien com a amic en comú al Facebook el suposat estafador. Després de compartir la informació que tenien, van decidir contactar amb la immobiliària i la Policia. 
«S’aprofiten de la desesperació dels que necessitem un pis urgentment», va assegurar Filipa, que conserva com a prova tots els missatges que es va intercanviar amb el presumpte autor dels fets. 

Un home amb antecedents

L’home va actuar a través del grup de Facebook «Pisos en alquiler por particulares Andorra». Allà va veure una publicació de Gutiérrez i una altra de Filipa, en què anunciaven que estaven buscant un pis. És un grup format per més de 7.000 persones. Entre aquests, aquest periòdic va contactar amb una altra víctima, que va preferir mantenir-se a l’anonimat. Aquesta persona va explicar que li havia donat 100 euros i que mai més va saber res de l’home, que canvia el seu nom del perfil a les xarxes de manera freqüent.

Per la seva banda, el suposat estafador va negar els fets i va assegurar que algú va entrar al seu compte de Facebook. La Policia va confirmar que estan investigant els casos. L’home va estar detingut fa tres mesos per un delicte de tràfic jurídic; és a dir, per falsificar documentació. 

La desesperació fa que s’acceptin ofertes poc dignes

El gran volum de persones que busquen pis de lloguer on viure a Andorra ha derivat en una situació d’abusos per part de molts propietaris. Així ho va constatar aquest rotatiu, que va contactar amb diversos afectats. Sobretot, temporers. 

La desesperació va obligar una parella de Xile a acceptar una habitació doble per 450 euros al mes. Les condicions les van pactar pel xat de la xarxa social. Al final, van acabar vivint fins a sis persones al mateix pis. 

Els altres problemes amb què es troben alguns temporers passsen per la devolució de la fiança, que molts cops no arriba. D’altres ocupen habitacions subllogades, sense saber que és una pràctica il·legal al país. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT