PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les intervencions per intrusisme disminueixen un 7% en l’últim any

Els serveis immobiliaris i a la persona són on més han augmentat

Per El Periòdic

La façana de l’edifici administratiu del Govern.
La façana de l’edifici administratiu del Govern. | Maricel Blanch

Les intervencions per possibles pràctiques d’intrusisme empresarial van disminuir un 7% al llarg de l’any 2017. Segons recull el darrer balanç del Ministeri d’Economia, Competitivitat i Innovació que es va fer públic ahir, el Centre d’Atenció Contra l’Intrusisme Empresarial (CACI) va realitzar fins a 56 actuacions, quatre menys que durant el 2016 i ja menys de la meitat respecte les que es van dur a terme quan l’organisme es va posar en marxa al 2013. 

Després de rebre la notificació d’una possible pràctica d’intrusisme empresarial –el 60% de les quals van ser trameses per mitjà del correu electrònic–, el CACI va denunciar directament l’eventual infracció en un total de 49 ocasions, mentre que en sis casos va actuar d’ofici i en un darrer simplement per informar. Malgrat que els sectors afectats són molt diversos, els que van emetre un major nombre de comunicacions durant el 2017 van ser els serveis a la persona, que van realitzar-ne fins a 18 –més del doble que al 2016–, i el sector immobiliari, amb un total de 15 denúncies –set més que en el període anterior corresponent–. En canvi, la venda, la reparació d’altres productes, els allotjaments turístics i altres serveis van registrar el quart any consecutiu de descens en el nombre de notificacions. La majoria de persones i empreses que van queixar-se o interposar denúncies, però, eren residents al país: 47 enfront de les 9 estrangeres.

Rapidesa en les actuacions

L’organisme sancionador sol actuar de seguida que rep una trucada o comunicació per un possible cas d’intrusisme empresarial. Durant el 2017, i seguint la tendència dels últims tres anys, va efectuar 53 controls immediats i només sis operacions posteriors, a més de trametre tres casos a altres serveis administratius. 

D’aquestes inspeccions, van derivar nou actes que constataven un indici d’infracció, però només cinc van acabar amb l’obertura d’un expedient sancionador: dos en el sector de la gestió immobiliària, un en el de la gestoria administrativa, un altre en el dels cuidadors d’animals domèstics i un darrer en el del transport estranger de residus. Si bé del 2013 al 2016 el nombre de sancions va oscil·lar entre set i nou, al 2016 van arribar-se a escriure fins a 35 actes per sospites d’intrusisme. Les sancions que van derivar dels cinc expedients que es van obrir al 2017 van comportar un import total de 30.005 euros, molt per sota dels 54.900 de l’any anterior, quan es va assolir la suma màxima. 

Des del Ministeri, van voler destacar que la incorporació d’un nou inspector durant el segon semestre de l’any passat va permetre realitzar més controls d’ofici i també contribuir a reforçar la lluita contra l’intrusisme empresarial. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT