PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Segell de qualitat per a un vi d’altura

Les ampolles de la primera collita certificada pel Govern han vist la llum aquest mes d’agost

Per Mireia Aguilar

Ampolles de la collita 2016 del vi Imagine de Casa Auvinyà, les primeres a incorporar el Segell de Qualitat.
Ampolles de la collita 2016 del vi Imagine de Casa Auvinyà, les primeres a incorporar el Segell de Qualitat. | Casa Auvinyà

L’Imagine és una barreja de raïms Viognier, Albarinyo i Pinot Gris que sumats al clima i a l’altura en la que creixen ofereixen un vi que destaca per «l’acidesa equilibrada amb els tanins, la frescor i els aromes molt marcats», com si l’aire que ha respirat a 1.200 metres, als terrenys de Casa Auvinyà se sentís a cada glop, comenta Esteve Tor, un dels responsables d’aquesta innovadora bodega andorrana. 


Aquest mes d’agost, unes 1.100 ampolles de l’Imagine, collita de 2016, han vist la llum i incorporen, per primera vegada el Segell de Qualitat Controlada del Govern d’Andorra. I és que Casa Auvinyà va pujar tan aviat com va ser possible al carro del certificat Vins d’Andorra: «El 2016 és quan es va aprovar la normativa per establir el segell que reconeix que el producte és 100% andorrà i les elaboracions segueixen uns procediments de qualitat determinats», explica Tor. 
El vi negre de la bodega, elaborat amb les varietats Pinot Noir i Sirah, que correspon a la collita del 2016 també té el Segell de Qualitat Vins d’Andorra però encara «no ha sortit al mercat perquè té un procés de vinificació més llarg i encara està al barril», indica Tor.


L’adaptació a la normativa que regula la qualitat del producte andorrà no va ser difícil a Casa Auvinyà: «Ja treballàvem seguint molts dels criteris que fixa la normativa», assenyala Tor qui descriu els «tres punts cabdals» de seguiment i certificació de la collita i el producte. 
«En primer lloc, el Govern controla el volum de raïm que ha produït la collita per tenir la garantia que tot ha crescut en sòl andorrà; en segon lloc, fa un seguiment que els litres de most que s’obtenen equivalen al volum de raïm obtingut per la collita; en tercer lloc, es controla el procés d’embotellament del vi i, finalment, se sotmet a una analítica oficial que ha de complir els paràmetres», per exemple, els límits de sulfit i d’acidesa que marca la normativa reguladora Vins d’Andorra. 


Des de Casa Auvinyà, valoren la certificació perquè «Comercialment, garanteix que el consumidor rep un vi 100% d’Andorra» i també perquè tot i que  «de moment, aquest segell és només intern per a Andorra, es tracta d’un primer pas si volem aconseguir qualsevol tipus de segell internacional o europeu» en el futur. 


Les vinyes verdes vora el mar  a la riva del Mediterrani a les quals feia referència Josep Maria de Sagarra perillen a causa de l’augment de temperatura pel canvi climàtic i els experts diuen que el raïm anirà pujant de cota. 


A Suïssa, els ceps del Valais que passen bona part de l’hivern sota la neu fa anys i panys que són un reclam turístic i de descoberta del medi agrícola, una altra faceta de la qual es pot gaudir a Casa Auvinyà, amb una de les seves visites entre soques i final amb tastet de vi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT