PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Segell de qualitat per a un vi d’altura

Les ampolles de la primera collita certificada pel Govern han vist la llum aquest mes d’agost

Ampolles de la collita 2016 del vi Imagine de Casa Auvinyà, les primeres a incorporar el Segell de Qualitat.
Ampolles de la collita 2016 del vi Imagine de Casa Auvinyà, les primeres a incorporar el Segell de Qualitat. | Casa Auvinyà

L’Imagine és una barreja de raïms Viognier, Albarinyo i Pinot Gris que sumats al clima i a l’altura en la que creixen ofereixen un vi que destaca per «l’acidesa equilibrada amb els tanins, la frescor i els aromes molt marcats», com si l’aire que ha respirat a 1.200 metres, als terrenys de Casa Auvinyà se sentís a cada glop, comenta Esteve Tor, un dels responsables d’aquesta innovadora bodega andorrana. 


Aquest mes d’agost, unes 1.100 ampolles de l’Imagine, collita de 2016, han vist la llum i incorporen, per primera vegada el Segell de Qualitat Controlada del Govern d’Andorra. I és que Casa Auvinyà va pujar tan aviat com va ser possible al carro del certificat Vins d’Andorra: «El 2016 és quan es va aprovar la normativa per establir el segell que reconeix que el producte és 100% andorrà i les elaboracions segueixen uns procediments de qualitat determinats», explica Tor. 
El vi negre de la bodega, elaborat amb les varietats Pinot Noir i Sirah, que correspon a la collita del 2016 també té el Segell de Qualitat Vins d’Andorra però encara «no ha sortit al mercat perquè té un procés de vinificació més llarg i encara està al barril», indica Tor.


L’adaptació a la normativa que regula la qualitat del producte andorrà no va ser difícil a Casa Auvinyà: «Ja treballàvem seguint molts dels criteris que fixa la normativa», assenyala Tor qui descriu els «tres punts cabdals» de seguiment i certificació de la collita i el producte. 
«En primer lloc, el Govern controla el volum de raïm que ha produït la collita per tenir la garantia que tot ha crescut en sòl andorrà; en segon lloc, fa un seguiment que els litres de most que s’obtenen equivalen al volum de raïm obtingut per la collita; en tercer lloc, es controla el procés d’embotellament del vi i, finalment, se sotmet a una analítica oficial que ha de complir els paràmetres», per exemple, els límits de sulfit i d’acidesa que marca la normativa reguladora Vins d’Andorra. 


Des de Casa Auvinyà, valoren la certificació perquè «Comercialment, garanteix que el consumidor rep un vi 100% d’Andorra» i també perquè tot i que  «de moment, aquest segell és només intern per a Andorra, es tracta d’un primer pas si volem aconseguir qualsevol tipus de segell internacional o europeu» en el futur. 


Les vinyes verdes vora el mar  a la riva del Mediterrani a les quals feia referència Josep Maria de Sagarra perillen a causa de l’augment de temperatura pel canvi climàtic i els experts diuen que el raïm anirà pujant de cota. 


A Suïssa, els ceps del Valais que passen bona part de l’hivern sota la neu fa anys i panys que són un reclam turístic i de descoberta del medi agrícola, una altra faceta de la qual es pot gaudir a Casa Auvinyà, amb una de les seves visites entre soques i final amb tastet de vi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT