PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova gestió de les dades agràries per complir amb l’acord europeu

El Govern inverteix mig milió d’euros en un sistema informàtic per registrar l’activitat del primer sector

Un camp de tabac.
Un camp de tabac. | Maricel Blanch

El Consell de Ministres avui ha aprovat l’adjudicació de la implementació d’un sistema global de gestió de les dades agràries del país per un import de 444.125 euros. El giny servirà per «anar preparant el procés d’evolució del sector agrari per facilitar la diversificació» del primer sector, segons ha explicat el ministre Portaveu, Jordi Cinca, encara que no l'ha vinculat directament amb el pacte d’inspecció al qual el Principat va arribar amb la Unió Europea (UE). 

El document d’acord del primer capítol de l’acord d’associació amb la Unió Europea que data del 21 de juny i del qual EL PERIÒDIC va avançar els detalls en la seva edició del 28 de juliol, recull que Andorra haurà de trametre mensualment a la Unió Europea (UE): «L’evolució, per mes, de les quantitats [de tabac] produïdes i manufacturades a Andorra, importades, comercialitzades i exportades». El mateix text també diu que l’informe anual haurà de recollir, a més, l’evolució de «les finances públiques, inclosa la part dels ingressos pel tabac; la diversificació de l’economia andorrana, incloent-hi el sector agrícola». 

Integrat

En la compareixença davant dels mitjans, Cinca ha assenyalat que «el nou sistema permetrà garantir la posta a disposició d’aquestes dades i compartir a altres sistemes d’informació públics millorant de forma notòria la integració global de les dades oficials». A més, el ministre Portaveu també ha detallat que la implementació d’aquest nou model de gestió «es durà a terme durant tres anys amb dotacions plurianuals». La primera prevista per al 2019 serà de 119.125 euros. 

Cinca ha volgut destacar la modernització del sector gràcies a aquesta implementació: «Es tracta d’un salt qualitatiu en la gestió de les dades i en el seguiment de les explotacions tant agràries com ramaderes del país». Per al ministre Portaveu, «es tracta d’una redefinició total de tot el que és el Departament d’Agricultura» que ha de «garantir la viabilitat de les explotacions agrícoles i ramaderes en un futur» i ha indicat que l’actual sistema de gestió de dades ha quedat tecnològicament obsolet i no permet el desenvolupament de les funcionalitats necessàries actualment. 

Set mòduls

Segons ha informat el Govern: «La informació s’organitzarà en set mòduls diferenciats de registre de les dades que inclouran la informació administrativa de les explotacions agràries, la gestió de les dades sobre el tipus d’activitat que desenvolupa cada explotació i el detall dels recursos tècnics; el registre oficial dels animals de renda, la gestió de les dades referents al Fons de Compensació del bestiar de renda; el càlcul i la gestió dels ajuts econòmics oficials a les explotacions agràries; la gestió de les dades referents al programa de selecció racial de la raça bovina Bruna d’Andorra, que permetrà introduir la informació a través d’una aplicació per a dispositius mòbils; la gestió de les dades relacionades amb les intervencions veterinàries a les explotacions ramaderes; la definició, localització i gestió dels atributs de les diferents parcel·les d’ús agrari així com la visualització de les informacions contingudes en altres mòduls».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT