PUBLICITAT

Encamp

Sans demana unió al comú per superar la crisi amb Saetde

El socialdemòcrata critica Torres per voler-se «penjar la medalleta» d’estar trobant una solució amb Viladomat

Joan Sans, conseller del PS+I al Comú d’Encamp.
Joan Sans, conseller del PS+I al Comú d’Encamp. | Xavier Pujol

«Si hi ha una falta d’inversió per part de Saetde, la responsabilitat la té l’administració». Joan Sans, conseller del PS+I al Comú d’Encamp, culpa la majoria de DA de la «mala relació» entre la corporació comunal i Joan Viladomat, el màxim accionista de Saetde. En una entrevista per a aquest rotatiu, el socialdemòcrata va criticar el cònsol encampadà, Jordi Torres, per «voler-se penjar la medalleta» d’estar solucionant el vincle amb Viladomat. 

Segons el conseller a la minoria, l’actuació de Torres «no està portant enlloc». L’única sortida que veu Sans és la de sumar esforços entre les tres forces representades al comú. «O hi som els tres grups o no ens mourem de la situació on som», va afirmar Sans. 

Un nou acord d’intencions

Dèmocrates, liberals i socialdemòcrates haurien de seure’s a debatre les propostes de millora. De moment, però, encara no s’han reunit per parlar-ne. El primer que hauran de negociar entre tots són els punts claus que hauria d’incloure el nou acord d’intencions entre la corporació i la companyia. Sans considera que l’acord signat el 2015 ja no és vàlid i, per tant, cal elaborar-ne un altre. 

«Hem de deixar clar que si Viladomat vol una concessió més llarga, això es tradueix en un concurs públic, com el que ha fet Ordino amb Secnoa», va explicar Sans. «Hem sentit a parlar que es plantegen fórmules d’allargar la concessió sense passar per un concurs, i això ens fa posar les mans al cap», va afegir el conseller. 

Demana informació al cònsol

Viladomat exigeix una indemnització per no haver pogut disposar d’una part del domini que considera pròpia. Sobre aquesta reclamació, Sans  demana a la majoria més transparència i més comunicació amb l’oposició. «El cònsol va compartint amb els mitjans de comunicació una informació que no tenen els consellers a la minoria», va criticar el socialdemòcrata, fent referència a uns documents que el cònsol va rebre el gener i que encara no han arribat a les mans de la resta de consellers comunals. 

«S’hauria de començar a compartir la informació que afecta tots els ciutadans de la parròquia», va insistir el polític, que lamenta que estiguin rebent més dades de l’accionista majoritari que del propi cònsol major de la corporació. 

«Estic convençut que els comerciants se senten oblidats»

Joan Sans és conseller del PS+I al Comú d’Encamp des de fa més de sis anys. Un cop acabi la legislatura, dubta tornar-se a presentar a les eleccions, perquè «comença a notar l’esgotament físic i mental». Tot i això, no ho descarta del tot. 

–Quin balanç fa d’aquests dos anys i mig de mandat? 
–En realitat es un mandat de sis anys i mig, perquè és un mandat continuista de DA. Pocs dels projectes importants de la parròquia que s’havien posat sobre la taula han prosperat. Un d’ells era el de Saetde, que no hem vist resolt durant tot aquest temps. Un altre, el de la dinamització econòmica al Pas. És veritat que en les acaballes del mandat hem vist algunes millores urbanístiques al nucli d’Encamp i el Pas, però en general el balanç és justet.

–Com valora la relació amb la majoria al comú? 
–La relació amb els membres de la majoria és bona, però això no treu que no haguem de ser crítics en alguns àmbits d’actuació d’alguns consellers, que són els que tenen les eines per poder capgirar el funcionament de la parròquia. El problema és que fan una política de l’embolcall, ja que no es defineixen estratègies sinó que es fan millores puntuals. 

–Podria posar algun exemple? 
–Les millores del Pas haurien d’anar lligades amb un futur reglament de terrasses que milloressin l’aspecte de l’entorn de l’església. Només es tapen forats, però no es projecten estratègies de millora, més enllà d’arreglar voravies. No s’impliquen els comerciants.

–Se senten oblidats els comerciants?
–N’estic convençut. Veuen que es fan cosetes, però no són significatives. Quina estratègia hi ha conjunta entre el departament de cultura i el de turisme?

–Sobre el pacte entre PS i L’A. En l’última etapa del mandat s’ha vist la bona sintonia entre els dos partits a la minoria. Es podia preveure l’acord?
–A escala parroquial ens hem entès sovint amb els consellers de L’A+I, però per mi, l’estratègia de cara a les eleccions generals no te una relació directa amb aquest fet. La política nacional i la parroquial són coses diferents. 

–Creu que la gent entén l’acord entre dues forces antagòniques? Marsol considera el pacte un «frau de llei. 
–Per frau de llei el que van fer ells amb DA, una marca que va incloure ideologia de la més extrema dreta al centre esquerra. El pacte actual és clar: ens ajuntem sense enganyar ningú, per crear una llista conjunta, però cadascú amb el seu programa. 

–Veu factible que el PS recuperi el comú després de vuit anys de DA?
–Amb una bona proposta i projecte al darrere, n’estic convençut que sí. Els ciutadans de la parròquia ja saben valorar el resultat de la política de l’embolcall de DA a la parròquia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT