PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tretze víctimes de la violència de gènere recorren als ajuts socials

El Govern els ha ofert un dels quatre habitatges amb què compta

Per El Periòdic

L’interior d’un dels pisos tutelats que hi ha a la Residència Clara Rabassa.
L’interior d’un dels pisos tutelats que hi ha a la Residència Clara Rabassa. | Tony Lara

Un total de 13 famílies han fet servir aquest 2018 els quatre pisos d’acollida per a víctimes de la violència de gènere que el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior té per a aquesta finalitat. En total, disposa de 16 habitatges d’ús social que donen resposta a diferents col·lectius i, tal com van avançar des de l’Executiu, de cara a l’any vinent hi ha previst incorporar-ne un de nou que ara s’està reformant. 

Els pisos que han utilitzat aquestes 13 famílies tenen com a objectiu oferir un espai temporal d’allotjament i convivència segur a les persones que no disposen dels recursos personals i/o familiars per afrontar la seva nova situació i, alhora, afavorir la seva integració social així com la dels seus fills. Des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, es gestionen aquests quatre habitatges i tres més per a persones refugiades, que a partir d’aquest setembre donaran cobertura a les necessitats bàsiques d’allotjament dels refugiats que arribin al país. 

Suport a altres col·lectius

L’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats gestiona fins a quatre habitatges. A través d’aquests pisos, dirigits a joves d’entre 16 i 21 anys que estan o han estat sota la tutela del Govern, des del 2016 i fins a l’actualitat s’ha donat suport a un total de 14 persones. Tal com van concretar des de l’Executiu, l’ajuda consisteix a acompanyar i orientar aquests joves en habilitats diverses de la vida quotidiana i promoure la plena emancipació i integració social. Entre els perfils atesos amb aquest programa, hi ha menors tutelats per la direcció de Serveis Socials, majors d’edat extutelats i joves que no disposen de recursos propis per assolir l’autonomia ni tenen la possibilitat de retornar al nucli familiar, entre d’altres situacions. 

Amb la col·laboració de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, l’àrea de Promoció de l’Autonomia Personal gestiona tres habitatges socials en el marc del programa Me’n vaig a casa meva, que té com a objectiu promoure que les persones amb discapacitat puguin decidir on volen viure. Actualment s’acullen al programa persones d’entre 26 i 46 anys, dues amb discapacitat intel·lectual i una amb trastorn del neurodesenvolupament. Se les acompanya per facilitar-los l’autonomia en les activitats de la vida diària i per garantir-los l’accés i la participació en la comunitat.

Des que es va posar en marxa l’habitatge amb serveis de l’àrea de Serveis Sociosanitaris, l’han utilitzat tres homes entre els 65 i els 75 anys. Aquest recurs té com a finalitat acollir i donar suport a les persones grans que per circumstàncies sociofamiliars o situacions de dependència moderada, temporal o permanent, no poden romandre al seu domicili. Finalment, com recull l’ANA, l’àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies també disposa d’un pis que enguany ha fet servir una persona i que dona resposta immediata a la necessitat bàsica d’habitatge.

PUBLICITAT
PUBLICITAT